Порцеланови фасети

porcelain-veneersПорцелановите фасети са най-естетичните конструкции, които се използват за козметична корекция на зъбната дъга и Вашата усмивка. Чрез тях се извършва успешна корекция на зъбите, без да е необходимо те да се изпиляват за коронки. Подготовката на зъбите и поставяне на фасетите е сложен и много времеемък процес, но крайния резултат винаги е повече от впечатляващ.

Порцелановите фасети значително подобряват естетиката на зъбите и придават нов вид на Вашата усмивка.

Най-често порцелановите фасети се предпочитат, когато пациента желае корекция на форма и големина на зъбите, затваряне на разстояния между тях, заличаване на потъмняване на зъбния емайл, при вродени емайлови дисплазии и др.
*вижте ориентировъчните цени за поставяне на фасети в София – услуга, която извършваме и в нашият кабинет „България Дент“.

За целта първо се извършва минимално отнемане около 0,3 – 0,5 мм. от емайла на зъбите. Върху обработената зъбна повърхност се фиксират временни фасети. Постоянните фасети са изработват в зъботехническа лаборатория от специална естетична керамика. В следващо посещение върху предната повърност на зъбите, фасетите се фиксират посредством естетичен композитен двойнополимеризиращ цимент.

Фасетите се поставят само в предната видима повърхност на зъбите, а вътрешната остава непроменена. Покриването напълно коригира дефекти и несъвършенства на зъбите и им придава естествен и естетичен вид, правилна форма, блясък и белота.


Защо се използва керамика за направата на фасети?

Доказано е, че керамиката е инертен материал, биологична най-съвместим както с твърдите зъбни тъкани, така и с тъканите около тях.Тя притежава изключителни оптични качества, които позволяват да се постигнат невероятни резултати – натурални и практически неразличими зъби от естествените в устата. Друго предимство на керамиката е, че върху този материал се натрупва най-малко количество зъбна плака, почиства се лесно и не потъмнява с течение на времето, независимо каква храна и напитки употребявате.

Поради това, че керамиката е непропусклива и глазирана, фасетите не се оцветяват от напитки като кафе и вино. Така зъбите, покрити с порцеланови фасети остават бели, а усмивката на пациента перманентно красива.

Керамиката почти не се захабява, не се свива и изтрива, има висока износоустойчивост.

При корекции с порцеланови фасети, пациента предприема дълготрайни промяна на своя външен вид, която ще подобри не само излъчването и начина му на общуване, но и качеството на живот.

При желание за коригиране на зъбни деформации с порцеланови фасети е необходимо да се спазват и някои основни правила от страна на пациента. По-важните от тях са спазване на отлична орална хигиена и избягване на вредни навици като стискане на молив или игли между зъбите. Повече информация за керамичните фасети ще откриете в нашия сайт.

Порцелановите фасети са удачен избор не само за хора, които ежедневно общуват и се занимават с публични изяви, но и за всички, които държат да подобрят външния си вид и да повишат самочувствието си.

За щастие към днешна дата естетичната стоматология предлага изключително добри, съвременни решения за корекция на зъбите. Консултацията и корекцията на това, което Ви притеснява, може да се случи по-бързо и по-лесно, отколкото сте предполагали.

Избелване на зъбите: Митове и реалност

Блестящата усмивка е привлекателна и желана от всеки от нас, но колкото и суетни да сме, не бива да се поддаваме на манипулации и заблуди по отношение на процедурите за избелването на зъбите.

Ето няколко мита за избелването на зъбите, които е добре да бъдат развенчани

 1. Избелване на зъбите не може да си направим сами у дома.
  Много от хората са уверени, че само и единствено стоматолог може да осъществи подобна процедура, тъй като той притежава достатъчно познания както за начина, по който това може да се случи, така и за това как да запази здравето на зъбите и венците ни по време на избелването. И това наистина е така. Вярно е също, че за професионалното избелване на зъби в кабинет са нужни специални уреди и химични съединения, с които само подготвен специалист по дентална медицина разполага.
  Зъболекарят Ви може да извърши тази процедура без опасност за здравето и с най-добър краен резултат. Добрата новина е, че избелването може да се случи и от уюта на Вашият дом, с химични агенти, но просто в по-ниска концентрация ( 8-12 %). След като стоматолога Ви изработи индивидуалната силиконова шина за избелване, Вие можете да я носите у дома, като той само проследява резултатите от избелването. Процедурата е безопасна, а постигнатите резултати отлични и трайни във времето.
 2. Избелването става равномерно.
  Всъщност, това не винаги е възможно, защото зъбите се повлияват различно от процедурата. За разлика от естествените, пожълтелите зъби, коронки, мостове и зъби с големи пломби не могат да се избелят. Сивите зъби също придобиват по-трудно бели тонове.
 3. Жабуренето с кислородна вода може да ни помогне да избелим зъбите си.
  Това също се разминава с истината, тъй като концентрацията на кислородна вода е твърде ниска. Тя е едва 3 %, докато количеството на водороден пероксид в избелващия гел е поне 30 %. Освен това, кислородната вода в по-висока концентрация може да нарани и изгори лигавицата на устната кухина.
 4. Жабурене със сок от изцеден лимон в топла вода.
  Изключително грешен и опасен подход. Не само, че не избелва, лимонената киселина може да доведе до сериозни ерозии на емайла и развитие на свръхчувствителност.
 5. Може да си избелите зъбите със сода бикарбонат.
  Стар и популярен трик за „избелване“ на зъбите. Содата, всъщност представлява едри абразивни частици, които отнемат повърхностните пигментации от емайла, като по този начин го полират, създавайки илюзията за по-бели зъби. Но тези частици всъщност са твърде абразивни и ежедневното им използване, може да доведе до значително изтриване на емайла, особено в областта на шийките и поява на чувствителност. Освен това, високото pH на содата би довело до потискане на развитието на бактериите от нормалната флора за сметка на други бактерии и гъби, способни да причиняват заболеваемост на лигавицата в устната кухина, горните дихателни пътища и горния етаж на храносмилателния тракт.
 6. Избелване на зъбите може да се постигне чрез редовно използване на избелващи пасти за зъби.
  Използването на такива пасти е удобно, но то не може да даде резултатите, които очаквате. Действително емайлът на зъбите може минимално да промени цвета си и да изглежда по-бял, но това е само повърхностно и нетрайно подобряване на вида на Вашите зъби. Подобни пасти са удачни за употреба, когато искаме да задържим по-продължително ефекта от избелването, но да разчитаме на тях изцяло за това, е несериозно. От друга страна, постоянното използване на подобни пасти може да провокира чувствителност на зъбите. Това, разбира се, зависи от индивидуалните особености на всеки човек. Затова пастата също трябва да бъде препоръчана от стоматолог и след използването й отново той трябва да прецени как тя се отразява върху денталното здраве на пациента.
 7. Веднъж избелени, постигнатият резултат се запазва за цял живот.
  За съжаление, процедурата не е еднократна и „срока на годност“ на белите зъби е около 1-2 години. Наред с това са необходими грижи, за да поддържаме зъбите и устната кухина здрави и в най-добър вид. Желателно е да се разделим с вредни навици като пушене и да се откажем от напитки като кафе, черен чай, червено вино, кола, соев сос, тъй като те оцветяват зъбния емайл и при честата им употреба, по зъбите ни отново могат да се получат петна и усмивката ни да загуби блясъка си.
 8. Избелването може да се извършва във всяка възраст. Избелването на зъбите в детска възраст може да увреди живите тъкани във вътрешността на зъба.
 9. Избелването е вредно за емайла на зъбите.
  Това твърдение не може да има еднозначен отговор. Защо? При здрав емайл на зъбите и извършване на поддържаща процедура на избелване, не по-често от веднъж годишно, НЯМА опасност от увреждане на емайла. Тогава, когато желанието за бели зъби се превърне в мания и процедурите се повтарят през 2-3 месеца, то разбира се, ще настъпят тежки и необратими последствия за емайла на зъбите, възможни фрактури на емайлови ръбчета, фрактурни линии и прочие. Не е препоръчително да се прави домашно избелване при тежки деформации и ерозии на емайла, поради опасност от увреждане на съдово-нервния сноп и развитие на свръхчувствителност. Това обаче може да се направи в кабинета, селектирано, под зоркия поглед на специалист, а постигнатите резултати до 8 тона по-светли зъби в едно посещение.

Предимства на лазерното зъболечение

Лазерно лечение

Всеки човек, ценящ своето дентално здраве, би искал най-доброто за своята усмивка – отлично обслужване, висококвалифицирани професионалисти, иновативна техника и т.н.

Точно такова е лазерното зъболечение – лечение, проведено на по-високо ниво, което ви гарантира здрава и безупречна усмивка. Разбира се, няма нищо по-добро от това да не ви се налага да ползвате услугите на зъболекар за друго, освен за профилактични прегледи, но с начина на живот, който водят повечето от нас, това е все по-трудно. И най-слабата болка би могла да се окаже сериозен проблем, затова не бива да отлагате посещението при вашия стоматолог.

Апарат за лазерно зъболечениеНо нека се върнем на въпроса за тази нова технология, чиято скоростно набрана популярност, продължава да се увеличава и до днес. Лазерите сами по себе си са сложни устройства, които в денталната медицина се използват за извършването на редица интервенции и процедури.
Лазерите се използват както в твърди тъкани – челюстна кост /твърди зъбни тъкани, така и за интервенции в меки тъкани, а също така и за биостимулация и избелване на зъбите.

Предимства на лазерното лечение

 1. Лазерите работят със светлинна енергия, благодарение на която пациентите изпитват значително по-малко или никаква болка, както по време на самия процес, така и при възстановяване. Процедурата с дентален лазер не може да се сравнява с такава, извършена със скалпел или турбина, например. Съвсем не е изненадващ факта, че много хора избират да се подложат на зъболечение с лазер без упойка, понеже знаят, че няма да усетят почти нищо.
 2. На пръв поглед малко, но всъщност много осезаемо предимство на лазера е, че не издава дразнещ, натрапчив и притеснителен звук, за разлика от много други дентални устройства.Това е от голямо значение, понеже звукът е в състояние да стресира и повлияе както на децата, така и на възрастните. Когато процедурата преминава тихо и спокойно, това носи усещане за сигурност у пациента.Лазерна апаратура
 3. С лазерното зъболечение кървенето, подуването и болката се свеждат до минимум. Последващият процес на заздравяване е много по-бърз и безпроблемен. Нещо изключително важно при лазера е, че той премахва вирусите и бактериите, които обикновено се спотайват на болните места, което от своя страна предотвратява развитие на разни инфекции и усложнения. Това пък дава възможност за лечение без употреба на антибиотици и повторно посещение при стоматолог заради същия проблем. Лазерът отстранява доброкачествени образования по най-безболезнения и сигурен начин.

Освен, че са наистина много, предимствата на лазерното зъболечение са изключително значими в съвременното зъболечение. То е един от най-добрите методи за лечение на дентални проблеми – зъбен кариес, периапикална и мекотъканна хирургия, избелване на зъби и физиотерапия.

Митове относно кореновото лечение

Терапията на кореновия канал (кореново/ендодонтско лечение) има „лоша“ репутация сред пациентите поради схващането, че е най-неприятната и болезнена манипулация при зъболекаря. Проучване на Американската ендодонтска асоциация показва, че страха на пациента от дентална терапия и в частност кореново лечение се дължи предимно на неприятния опит на техен познат, а не толкова на личното му преживяване. Така много хора са готови да „жертват“ зъба чрез изваждане, но не и да се съгласят на ендодонтско лечение, чрез което зъбът може да се спаси.

Ето някои топ митове относно кореновото лечение:

 • Кореновото лечение е болезнено. Ендодонтското лечение е почти винаги провеждано поради зъб, който предизвиква болка – заради възпалена пулпа (пулпит), възпален периодонт (периодонтит) или некроза на пулпата. Кореновото лечение е предназначено за облекчаване на болката. Повечето хора, преминали коренова терапия споделят, че не са чувствали болка по време на манипулацията, а след това са се почувствали облекчени от първоначалното състояние.

Според Американската ендодонтска асоциация схващането за болезнеността на това лечение идва от по-старите методи за лечение (особено без приложение на анестезия). Освен това убедеността в предстояща болка и страха могат да засилят чувството от всяко докосване до степен на изпитване на болка (психо-соматично усилване).

 • Завършването на кореновото лечение изисква доста посещения. Кореново лечение може да се проведе напълно дори в само две посещения. Фактори, определящи броя и продължителността на посещенията са:
  1. Обхватът на инфекцията
  2. Сложността на кореновата конфигурация
  3. Наличие на предишни заплънки, сепариран инструмент
  4. Необходимост от насочване към ендодонтист.

Възстановяването на зъба след приключване на кореново лечение има за цел да възстанови функционалността на зъба и включва обтуриране, изграждане посредством директни или индиректни (лабораторни) методи. Тази дейност не се причислява към кореновото лечение.

 • Кореново лечение е необходимо само ако зъбът е болезнен. Зъби, изискващи ендодонтско лечение невинаги са болезнени. Например зъб с предишно неточно кореново лечение изисква ново (преди поставяне на корона например) именно за да се предотврати евентуална болезненост впоследствие. В други случаи кореново лечение се налага, когато зъбът е с некротизирала пулпа, но все още без симптоми (самоумъртвен) – поради дълбок кариес или травма. Тогава зъболекарят може да проведе тестове за виталността на зъба и нуждата от ендодонтска терапия.
 • Ползата от кореново лечение не трае дълго. Това схващане се дължи на пациенти, чийто зъби се фрактурират месеци след провеждането на ендодонтското лечение. След премахването на пулпата при провеждане на това лечение с времето поради загуба на кръвоснабдяване зъбът става по-крехък (изсушава се). Така той е уязвим на фрактура, особено при обемни обтурации (пломби). Ето защо е желателно с цел превенция да се постави корона на съответния зъб. Технически това не е проблем/провал на кореновото лечение, а на последващото възстановяване на надвенечната част на зъба.

 • Кореновото лечение е евтино – Ендодонтията е една от най-сложните и предопределящи бъдещето на зъба в устата лечение. Извършването му изисква набор от квалифицирани умения, качествени и скъпи ендодонтски инструменти и материали. Съвременното ендодонтско лечение се провежда с кофердам (изолация на зъба от устната кухина с гумено платно), с помоща на ръчни или машинни ротиращи инструменти и ендомотор, със или без помоща на дентален микроскоп.

  

Всички тези фактори предполагат закупуването на богат набор от иструментариум и апаратура, посещаване на семинари за повишаване на квалификацията, надграждане на умения и знания.Това, разбира се, е свързано с финсови разходи на клинициста и има отражение върху калкулацията на провежданото лечение на пациента и предопределя неговата цена. Качественото кореново лечение е сложно и невъзможно да бъде евтино.Цената е в пряка зависимост от нивото на клиничната работа и подготовката на стоматолога.

Защо е важна употребата на дентален конец?

Всеки от нас използва четка за зъби, но не всеки е наясно защо е важно освен нея да се употребяват и други стоматологични средства за орална хигиена.
Стоматолозите препоръчват за почистването на пространството между зъбите да се използва дентален конец.

С внимателни движения денталния конец се прокарва между всеки зъб и почиства и най-малките остатъци от храна.
Това е специално изработен конец, притежаващ антисептични свойства, чрез който можем да почистим ефективно пространството между зъбите, там където не може да достигнат и най-фините власинки на четките. В друга наша статия сме изброили заболяванията, причинени от лоша хигиена на устата.
Въпреки, че можете да си купите дентален конец от всяка аптека и по-голям магазин, той се използва от значително по-малко хора, в сравнение с четката и пастата за зъби. Въпреки това не мислете, че употребата му е сложна или ще ви отнеме прекалено много време.

Как да ползваме конец за зъби?

Необходимо е вашият стоматолог да ви покаже как правилно да държите конеца и под какъв ъгъл да бъде придържан той. За целта се използват двете ръце. Това е изключително важно за изрядно поддържани зъби и устна кухина, тъй като четката не може да достигне до местата между самите зъби, особено ако Вашите зъби са плътно наредени или имате изкривявания.

Вашият зъболекар ще ви насочи към добри марки дентални конци и ще ви даде брошури за поддържане на орална хигиена, в които нагледно е показано как да използвате дентален конец, как да почиствате ефективно зъбите си с четка за зъби и как да използвате вода за уста.
Това са необходими процедури за хората, които искат здрави зъби, здрави венци, сияеща усмивка и високо самочувствие. Употребата на конец за зъби ще ви предпази от заболявания, като пародонтит, гингивит или кариес.

Други процедури за добра орална хигиена

Използването на вода за уста повишава значително възможността да заздравите венците си и да отстраните до 80 % повече плака и вредни бактерии, в сравнение с миене само с четка и паста за зъби.
Точната марка и вид вода за уста, които са най-подходящи за вас ще ви бъдат препоръчани от лекуващият стоматолог.

Децата също могат да използват детска вода за уста. Тя е изключително ефективна при тях, защото те все още нямат стабилни навици за почистване на зъбите, не почистват достатъчно дълго зъбите си с четка и паста и чрез водата могат да подпомогнат добрата орална хигиена.
Храната и напитките, които консумирате определено имат важно значение за състоянието на зъбите Ви. Обърнете внимание на това, ако искате не само сияйна усмивка, но и да се чувствате добре.

Не бива да се забравя и нежното почистване на езика. По него се задържат доста бактерии и той е причина за поява на лош дъх, особено след консумация на пикантни храни. Някои четки притежават специална част, която е предназначена за почистване на езика, но това може да стане и със самата четка.

Ако всичко това Ви се струва доста трудно и често използвате оправданието, че нямате достатъчно време, особено рано сутрин, когато бързате за работа, помислете за хората, живели преди векове, на които им се е налагало сами да приготвят специална пудра, с която да почистват зъбите си.
През 17 в., когато все още не са съществували пасти за зъби, се е използвала пудра, в чийто съставки са влизали подправки като мед, карамфил, канела, дори фино смлени кости от сепия. За това свидетелства комплект за почистване на зъбите от 1973 г. , който представлява сребърна четка за зъби, четка за почистване на езика и сребърна кутийка, в която се съхранява пудрата за почистване на зъбите.

Препоръки на стоматолозите при поставяне на зъбни импланти

 

Зъбен имплант

Макет на зъбен имплант с титаниев винт

Зъбният имплант е конструкция, направена или покрита от титаний, наподобяваща корен на зъб, която чрез хирургичен достъп се разполага в челюстта, под венечната лигавица. Тя позволява на Вашия стоматолог да фиксира върху нея зъбна коронка или мост (при няколко импланта). Имплантите са най-добрия начин за протезиране на обеззъбени участъци. При добра хигиена, липса на вредни навици, както и пародонтални заболявания ,те практически са вечни. Бъдещето им в устата зависи не само от добрата хигиена, но и от общото здраве на организма – пълноценен живот, правилно хранене , придружаващи заболявания, стрес и др.

Грижа за устната хигиена, специфична при имплантите

Ако и Вие обмисляте поставянето на импланти, трябва да имате здрави венци и достатъчно количество кост за закрепване на импланта. Не е възможно поставянето на зъбни импланти в челюсти с активно пародонтално заболяване- гингивит или пародонтит. Хигиената около имплантите изисква още по-добро старание, както и използване на допълнителни средства за орална хигиена – вода за уста, конец за зъби… Ако Вашата кост е твърде малко или мека и не може да задържи имплант, може да се наложи „присаждане“ на кост – костна аугментация . Също така, ако няма достатъчно височина костта на горната челюст, или синусите са твърде ниско разположени, то се налага повдигане на синусите и запълване на освободеното пространство с изкуствена кост- синус лифт.

Съвети за устната хигиена при наличие на импланти

Огромен процент на интеграция на зъбните импланти е успешен – около 90% и повече , в зависимост от вида и качеството на системата. Съществуват няколко стъпки, които можете да предприемете, за да поддържате добрият резултат и да направите своя имплант постоянен :

 • Осигурявайте добра устна хигиена. Четкайте два пъти на ден зъбите си и използвайте конци веднъж дневно. Използването на междузъбни четки може да допринесе много за почистване на трудно достъпните места около импланта;
 • Откажете се или ограничете пушенето. То намалява драстично имунитета в устата и може да бъде причина за отхвърлянето на импланта или недобрата му интеграция в бъдеще;
 • Посещавайте зъболекаря редовно. Почистване на зъбен камък и плака, прегледи на всеки шест месеца могат да гарантират доброто състояние на импланта;
 • Избягвайте дъвченето на прекалено твърди храни. Не се изкушавайте да дъвчете твърди предмети като лед и твърди бонбони,чупене на орехи и лешници, тъй като те могат да счупят коронката както и Вашите естествени зъби.

Зъбните импланти могат да подобрят качеството на живот на пациента

Това е новината от университета Макгил в Монреал и д-р Джослин С. Файне, професор по стоматология. Д-р Файн наскоро завърши проучване на пациенти, които са преминали през процедурата, ползите от имплантите за здравето и разходите, който имат пациентите.

„Техните реакции са феноменални“, казва д-р Файн. Пациентите със зъбни импланти се хранят по-добре и изглеждат по-здрави. Те се радват на живота много повече от тези, които са предпочели протезите. „Имплантите определено внасят качество в живота на пациентите“, казва д-р Файне.

Зъбните импланти са титаниеви винтове, които са оперативно вкарани в челюстта, за да се осигури здрава опора за зъбни коронки. Имплантите са изкуствени зъби, които успешно заместват естествените, усещат се като изключително стабилни зъбни конструкции, също могат да бъдат използвани за закрепване на цели или частични протези.

Стоматолозите предупреждават, че имплантите не са подходящи за всеки пациент. Можете да бъдете кандидат, ако сте в добро здраве, имате здрави венци и достатъчна кост за позициониране на импланта. Необходимо е също да се ангажирате с отлична хигиена на устната кухина и редовни стоматологични прегледи. Задълбочената оценка на Вашия стоматолог ще Ви помогне да прецените дали сте подходящия кандидат.

Операцията за поставяне на импланти може да се извърши с поставяне на местна или обща упойка. След манипулацията обикновено се използват болкоуспокояващи медикаменти и се предписват подходящи антибиотици.

Имплантите са най-съвременния начин за справяне с проблема с липсващи зъби.

Заболявания на зъбите в следствие на лошо или неправилно поддържане

Правилното почистване на зъбите и на цялата устна кухина са в основата на добрата зъбна хигиена.

Неподдържаните зъби, пропускането на редовните посещения в стоматологичен кабинет и липсата на знания за това как да пазим здрави зъбите и венците си, могат да ни причинят доста неприятности и дори да станат причина за загуба на зъби. Едва ли има човек, който не би се стреснал от заплахата от това да загуби своята красива усмивка. Именно усмивката и зъбите са нещо, което всеки забелязва в общуването с нас, така че липсата на хигиена и наличието на занемарени и болни зъби и венци може да се отрази изключително зле на нашето самочувствие и да влоши социалните ни контакти.

Кои са най—често срещаните заболявания на зъбите, които са причинени от липсата на добра орална хигиена?

Зъбната плака, която се натрупва по повърхността на зъбите и не се почиства ефективно образува зъбен камък. Ензимите и киселините увреждат зъбите и това става причина за появата на едно от най-широко срещаните стоматологично заболяване наречено гингивит. Симптомите на гингивит са подути и болезнени венци, кървене от венците и при най-малък допир, болка и възпаление. Ако това състояние не се овладее, гингивитът се превръща в истински кошмар за заболелите, тъй като венечните джобове, които се образуват се превръщат в истинско гнездо на бактерии. Болката, която пациентите изпитват е силна и затруднява нормалното хранене и поддържането на устна хигиена.

Лечението на гингивит започва с почистване на зъбен камък. Това става в стоматологичен кабинет, като процедурата се извършва със съвременни стоматологични уреди, но понякога се налага поставяне на упойка.

Необходимо е пациентът да полага ежедневни грижи за своите зъби като ги почиства редовно и използва антисептичен разтвор за жабурене или вода за уста.

Важно е да се четкат не само зъбите, но и самите венци, за да се осъществява масажиране и да се засили кръвоснабдяването.

Препоръчително е пушачите да спрат или намалят цигарите, защото техните венци са по-слабо кръвоснабдени.

Разбира се, тютюнопушенето е само един от факторите, които застрашават здравето на нашите зъби. Установено е, че при работа с компютър, радиацията, която се излъчва не само понижава имунната защита на организма, но и вреди на зъбите. Ако държите на това да се предпазите от кариес, ограничете престоя пред компютъра до 6 часа на ден, проветрявайте по-често помещението и правете почивки.

За да сте спокойни за денталното си здраве, посещавайте стоматологичния кабинет поне два пъти в годината за профилактични прегледи и, разбира се, винаги, когато забележите нередност или изпитате болка.

За съжаление последните статистически данни установяват, че около 70 % от нашите сънародници не полагат почти никакви грижи за зъбите си. Действително, голяма част от нас чакат да изпитат сериозна болка в зъба, за да посетят зъболекар.

Информирайте се за зъболекар цени и стоматологичните услуги, които се покриват от здравната каса и се погрижете за здравето на вашите зъби и венци. Важно е да направите това навреме, преди стоматологичните ви проблеми да се задълбочат, защото колкото повече чакате, толкова по-трудно и скъпо е лечението.

Освен споменатите детални проблеми, голяма част от хората страдат от кариес, пулпит, абцес.

Не по-малко смущаващи са проблемите в подредбата на зъбите, при които се налага поставяне на шини или брекети. Благодарение на фасети можете да подобрите външния си вид и да придобиете сияйна и изключително красива усмивка.

Каква е причината за лошият ми дъх?

Лошият дъх, наречен още халитоза, е дъх с неприятна миризма. Той може да е епизодичен или постоянен в зависимост от причината. При повечето хора причината са милионите бактерии, живеещи в устната кухина – най-вече по гърба на езика. Устата предоставя перфектни условия за тяхното развитие. Лошият сутрешен дъх се смята за нещо нормално, а не за симптом на заболяване. Той се дължи на намаляване количеството слюнка през нощта. Така устата не може да се обмива, натрупват се мъртви епителни клетки, които бактериите консумират и отделят отпадъчни метаболитни продукти. Те също не могат да се прочистят поради ниския слюнчен поток и предизвикват лош дъх.

уста

Най-често лошият дъх може да се дължи и на:

 • Лоша орална хигиена – остатъчната плака лесно „ароматизира“ неприятно устната кухина, зъбен камък
 • Орални инфекции – например пародонтит
 • Изоставени корени
 • Инфекции на респираторния тракт, гърлото, синусите
 • Външни фактори – консумация на чесън, лук, тютюн
 • Ксеростомия – или суха уста – заболяване , при което обемът на произведената слюнка е силно занижен
 • Общи заболявания – диабет, заболявания на черен дроб, стомах, гастро-езофагеална рефлуксна болест

Интересно е, че човек невинаги знае, че има лош дъх. Това се дължи на факта, че поради насищането с мирисни молекули неговите рецептори привикват към мириса и не го възприемат като анормален. Така само друг човек – околни близки, лекар, могат да забележат халитозата.

лош дъх

Диагностициране. Халитозата се забелязва от зъболекаря, когато пациентът обяснява повода за посещението си или е дошъл по препоръка на близки, забелязали проблема. В зависимост от аромата на лошия дъх зъболекарят или личният лекар могат да „заподозрат“ и причината. Например при ацетонов мирис пациентът може да страда от чернодробно заболяване, а при амонячно-пикочен мирис – бъбречно заболяване. Тогава следват въпроси насочени към установяване на медицинската история на пациента – вече диагностицирани заболявания, прием на лекарства, редуциращи слюнчения ток, диета, лични навици – пушене, кой и кога е забелязал лошия дъх.

 

Зъболекарят ще прецени, подушвайки дъха, дали има нужда от насочване към личния лекар за общи изследвания – кръв, урина, чернодробни ензими. Основната част от диагностиката в зъболекарския кабинет е оралният преглед – зъби, гингива, език, небце и орофаринкс.

Колко дълго ще продължи лошият дъх?

В зависимост от причината състоянието е с различна продължителност. Ако причината е лоша орална хигиена, то още след два дни на правилно почистване халитозата ще отмине. Малко по-дълго отнема овладяването на гингивит (около 7 дни) и пародонтит – след кюртаж на пародонтални джобове и щателна орална хигиена също около 7 дни. Заболявания на зъбите (кариес) изискват лечение, което води и до подобряване на дъха. В случай на хроничен синуит появата на халитоза е епизодична и се елиминира с овладяване на възпалението в синуса. Контролирането на общите заболявания (което е задача на личния лекар) води и до премахване или силно отслабване на лошия дъх.

лекуване на лош дъх

Профилактика на лошия дъх

Тя се изразява в комплексна профилактика на оралните и общите заболявания – редовни прегледи, стриктна орална хигиена. Освен това има някои особености в диетата, които са важни в тази насока – консумация на повече вода (за стимулиране на слюнчения ток), ябълки и моркови – за естествено редуциране на плаката след хранене.

Кога лошият дъх изисква спешна лекарска намеса?

Ако лошият дъх е комбиниран с треска, подути кървящи венци, орална болка, кашлица с отхрачване, стичане на секрет по назофаринкса или от ноздрата. Дори и при липса на тези симптоми, но при персистиране на лошия дъх независимо от подобряване на оралната хигиена – пак е нужна медицинска помощ.

 

Стоматологията носи все повече възможности за успешно лечение

Усмивката и състоянието на зъбите в много отношения са израз на нивото на грижа за здравето, а от там и за самочувствието и самооценката ни.

Действително, ежедневните грижи и добрата орална хигиена са едни от съществените фактори за добро стоматологично здраве.

Ако и вие мислите, че сияйната усмивка и добре поддържаните зъби са нещо важно, вероятно имате доверен дентален лекар, на когото можете да разчитате не само за съвет и насоки за по-ефективна грижа за зъбите, но и в случай на проблеми и необходимост от лечение на зъбите и венците си.

пациент

Нивото на развитие на дентална медицина днес е много високо и всеки ден излизат новости в този сектор на здравеопазването. Отдавна е известно, че човешкото здраве е комплексно. Не може да се каже, че сме напълно здрави, ако се установи, че венците ни кървят или имаме лош дъх. Това са симптоми за заболяване или предупредителни знаци на тялото ни, че нещо в него не е наред и някой орган или система не функционират така, както трябва.

Ако установите проблеми със зъбите, не бива да отлагате посещението при зъболекаря. Разбира се, част от хората днес се съобразяват с цени на зъболекарски услуги и това понякога ги кара да отложат лечението си във времето, но винаги трябва да се има предвид, че навременното лекуване на зъбите може да ни спести доста пари и излишна болка.

Ясно е, че повечето от нас не обичат да сядат на зъболекарския стол, дори и за профилактичен преглед, но ще се съгласите, че съвременният подход на добрите зъболекари днес е съвсем различен от този на денталните специалисти преди години.

Стоматологията е медицинска наука, която непрекъснато се развива и усъвършенства. Направленията, в които има изключително развитие и новости, са свързани с компютърното управляване за дигитално сканиране, моделиране и машинно изготвяне на зъбни конструкции, новости във възстановителната дентална медицина, нов подход към пациентите и навлизането на холистичната медицина.

Всичко това дава повече увереност на самите стоматолози, че могат да предложат не само съвременни възможности за профилактика и лечение на най-често срещаните дентални проблеми, но и да обгрижват пациентите по нова методика, която елиминира болката и неприятните усещания по време на лечението.

пациент

За щастие винаги, когато имате спешна нужда от зъболекар в София, можете да разчитате на професионалисти, които да се погрижат за вас и да ви избавят от неприятните усещания и болката.

На повечето от нас е добре познато ужасното усещане на болезнен зъб или тревогите, свързани със счупен зъб, подути венци или проблеми с криви зъби. Всеки един стоматологичен проблем има своето решение, а спокойствието, че сте в ръцете на специалист, който знае как да ви помогне е една от най-големите награди, които можете да получите.

За съжаление, оценяваме това едва когато загубим здравето си и започнем да търсим изход от ситуацията. Ето защо е добре да се грижим за зъбите си и да придобием навика редовно да посещаваме стоматологичния кабинет, за да се радваме на красива и здрава усмивка.

Истината е, че добре поддържаните зъби могат да ни спестят доста неприятности и да ни избавят от болести и усложнения, за които дори не подозираме.

Важно е да се погрижим за това, за да си осигурим спокойствие и повече щастливи дни.

Пасти за зъби – поглед в хаоса от марки и състав

бели зъби

Зъбните пасти са основно средство за орална хигиена, без което тя изобщо не би била толкова ефективна. Те съдържат активни съставки, изпълняващи специфични функции. Те са абразиви, флуориди, десензитиращи агенти, антиплакови агенти, антикалкулус (против зъбен камък) агенти. Пастите за зъби съдържат също детергенти, овлажнители, сгъстители, консерванти, ароматни подобрители, подсладители и оцветители. Ще разгледаме тези общи съставки на зъбните пасти и ролята на абразивите в премахването на плаката и петната от зъбния емайл.

Има проучвания, показващи, че четката и пастата за зъби са сред нещата, които хората посочват като най-важни в ежедневието си, наред с компютъра, телефона, автомобила. Повечето хора четкат зъбите си поне веднъж дневно.

Всички зъбни пасти съдържат абразив, диспергиран в паста или гел. По принцип зъбната паста има нужда само от абразив и разпенващ агент за премахване на бактериалната плака и флуорид за подсилване на зъбния емайл и превенция на кариес. В съвременните пасти обаче има добавени и редица други съставки с цел изпълнението на допълнителни ползотворни за оралното здраве задачи. В зависимост от начина на систематизиране има около 10 категории пасти за зъби, от които хората могат да избират. Често категориите се припокриват (така наречените от маркетинга „тотал“ формули) – десензитизиращо действие с избелващо, дезинфекциращо действие с флуоризиращо и т.н.

 

паста за зъби

Ето конкретен преглед на основните съставки на субстанцията, която изстисквате от тубичката, наречена паста за зъби:

 • Абразивина тях се дължи основното действие на пастата – премахване на плака и оцветявания от емайла. Това са основно силициев или калциев карбонат (silica and calcium carbonate). Те са достатъчно абразивни, за да премахват плаката, но не и да увреждат зъбния емайл.
 • Флуориди Това са флуорни съединения – натриев флуорид, натриев фосфофлуорид, калаен флуорид или амониев флуорид. Първите са пример за неорганични флуориди, а последният е органичен. Ролята на флуоридите е да доставят флуорни атоми за инкорпориране в емайла по време на четкането и подсилване резистентността му спрямо развитие на кариес. Има редица проучвания, които подкрепят широкото използване на флуориди в зъбните пасти.
 • Десензитизиращи (обезчувствяващи) съединения – най-често калиев нитрат, калиев хлорид, стронциев хлорид или някои органични съединения (аrginine bicarbonate). Когато зъбният емайл не покрива добре дентина (най-често в шийката) или е нарушен то дентиновите каналчета са открити. Зъбът е чувствителен дори до внезапна остра болка. Тези съединения деполяризират нервните окончания в дентиновите канали (тубули) и ги запушват. Така облекчават чувствителността.
 • Антиплакови агенти – инхибират натрупването и растежа на плаката, която по същество представлява бактериална колонизация чрез въглехидратен биофилм, прилепващ върху емайла. Такива са триклозан, папаин, сангвинария екстракт.
 • Антикалкулус (antitartar) агенти – пречат на натрупването на зъбен камък (не могат да го отстранят вече натрупан!). Такива са калиев пирофосфат, натриев пирофосфат, папаин.
 • Реминерализиращи агенти – не са често срещани в масовите пасти за зъби. Те са представени най-вече от аморфен калциев фосфат. Редица проучвания показват успехът му в минерализацията на емайла в началните етапи на развитие на кариес (на молекулярно ниво, а не вече при проявена „дупка“).
 • Детергенти на тях се дължи разпенването на пастата при четкане. Най-прилаганият е натриев лаурил сулфат (sodium lauryl sulfate – SLS). Друг детергент е кокоамидопропил-бетаин (cocoamidopropyl-betaine).
 • Овлажнители глицерин, вода. Освен това ксилитол и сорбитол, които са едновременно и подсладители. Те поддържат консистенцията на пастата и влажността й.
 • Сгъстители карагенан, ксантанова гума. Дават консистенция на пастата.
 • Консерванти метил парабен или натриев бензоат. Пречат на растежа на микроорганизми в обема на пастата за зъби.
 • Ароматизатори различни агенти с цел придаване на ментов, плодов или друг аромат на пастата.
 • Билкови и биологични агенти – ехинацея, прополис, салвия екстракт, лайков екстракт и други.
 • Подсладители различни изкуствени агенти като ксилитол, сорбитол. Не могат да се метаболизират от кариесогенните микроорганизми.
 • Оцветители в някои пасти липсват, а в други има по няколко цвята.

 

Основни категории според действието им пасти за зъби са (показаните пасти са примерни без цел реклама на нито една от марките):

 • Кариес превенция

кариес превенция

 • Антикалкулус паста

Антикалкулус паста

 • Антиплакова паста

Антиплакова паста

 • Антигингивит

Антигингивит

Антигингивит

 • Реминерализираща

Реминерализираща

 • Избелваща (козметична)

Избелваща (козметична)

 • Десензитизираща

Десензитизираща

 • Мултиефект паста за зъби

Мултиефект паста за зъби

 • Хомеопатична паста (без изкуствени агенти, натурална)

Хомеопатична паста

 • Паста за зъби за пациенти със заболяване „суха уста“

 Паста за зъби за пациенти със заболяване „суха уста“

 

Често, когато една паста се рекламира, че е с дадено действие, то това е на базата на лични проучвания на действието й от нейния производител, който има интерес от положителни резултати. Няма конкретен орган, който да следи, че рекламираното действие е действително. Наличието на дадени агенти в състава на пастата може да подскаже действието й. Дали то е по-добро или не в сравнение с конкурентна марка е въпрос на лична субективна преценка.

Да погледнем пак към абразивите, използвани във всяка една паста за зъби, защото на тях се дължи изчистващото действие. Абразивите са четири основни категории – карбонатни, фосфатни, силициеви и други (алуминиеви смоли и оксиди). Различните групи абразиви имат различна твърдост и абразивност. Не е обичайно производителите да използват комбинация от абразиви в една и съща паста, а само един вид. Абразивите от карбонатната група имат алкално pH и действат като естествен буфер в устата за разлика от другите абразиви. Това е ползотворно в кариес превенцията. Както споменахме, абразивите трябва успешно да премахват плаката, но без да увреждат емайла. За да се направи обективна оценка на абразивното им действие е въведен показателят RDA (radioactive dentin abrasivity). Така избелващите пасти за зъби имат абразиви с по-висок RDA за разлика от антиплакова паста например. Важно е да се отбележи, че т.нар. „избелващи“ пасти дължат действието си само на механично абразивното действие на абразивите. Така те са с успешно действие спрямо външни замърсители и оцветителни на емайла като кафе, вино. Безсилни са обаче към петна с друга етиология (произход). Тук на помощ идват избелващите системи за професионално дентално избелване. Те имат химическо действие в дълбочина и ефектът им е много по-осезаем.

Прочетете повече информация за професионално избелване на зъбите в страница Избелване на зъби.