Избелване на зъбите: Митове и реалност

Блестящата усмивка е привлекателна и желана от всеки от нас, но колкото и суетни да сме, не бива да се поддаваме на манипулации и заблуди по отношение на процедурите за избелването на зъбите.

Ето няколко мита за избелването на зъбите, които е добре да бъдат развенчани

 1. Избелване на зъбите не може да си направим сами у дома.
  Много от хората са уверени, че само и единствено стоматолог може да осъществи подобна процедура, тъй като той притежава достатъчно познания както за начина, по който това може да се случи, така и за това как да запази здравето на зъбите и венците ни по време на избелването. И това наистина е така. Вярно е също, че за професионалното избелване на зъби в кабинет са нужни специални уреди и химични съединения, с които само подготвен специалист по дентална медицина разполага.
  Зъболекарят Ви може да извърши тази процедура без опасност за здравето и с най-добър краен резултат. Добрата новина е, че избелването може да се случи и от уюта на Вашият дом, с химични агенти, но просто в по-ниска концентрация ( 8-12 %). След като стоматолога Ви изработи индивидуалната силиконова шина за избелване, Вие можете да я носите у дома, като той само проследява резултатите от избелването. Процедурата е безопасна, а постигнатите резултати отлични и трайни във времето.
 2. Избелването става равномерно.
  Всъщност, това не винаги е възможно, защото зъбите се повлияват различно от процедурата. За разлика от естествените, пожълтелите зъби, коронки, мостове и зъби с големи пломби не могат да се избелят. Сивите зъби също придобиват по-трудно бели тонове.
 3. Жабуренето с кислородна вода може да ни помогне да избелим зъбите си.
  Това също се разминава с истината, тъй като концентрацията на кислородна вода е твърде ниска. Тя е едва 3 %, докато количеството на водороден пероксид в избелващия гел е поне 30 %. Освен това, кислородната вода в по-висока концентрация може да нарани и изгори лигавицата на устната кухина.
 4. Жабурене със сок от изцеден лимон в топла вода.
  Изключително грешен и опасен подход. Не само, че не избелва, лимонената киселина може да доведе до сериозни ерозии на емайла и развитие на свръхчувствителност.
 5. Може да си избелите зъбите със сода бикарбонат.
  Стар и популярен трик за „избелване“ на зъбите. Содата, всъщност представлява едри абразивни частици, които отнемат повърхностните пигментации от емайла, като по този начин го полират, създавайки илюзията за по-бели зъби. Но тези частици всъщност са твърде абразивни и ежедневното им използване, може да доведе до значително изтриване на емайла, особено в областта на шийките и поява на чувствителност. Освен това, високото pH на содата би довело до потискане на развитието на бактериите от нормалната флора за сметка на други бактерии и гъби, способни да причиняват заболеваемост на лигавицата в устната кухина, горните дихателни пътища и горния етаж на храносмилателния тракт.
 6. Избелване на зъбите може да се постигне чрез редовно използване на избелващи пасти за зъби.
  Използването на такива пасти е удобно, но то не може да даде резултатите, които очаквате. Действително емайлът на зъбите може минимално да промени цвета си и да изглежда по-бял, но това е само повърхностно и нетрайно подобряване на вида на Вашите зъби. Подобни пасти са удачни за употреба, когато искаме да задържим по-продължително ефекта от избелването, но да разчитаме на тях изцяло за това, е несериозно. От друга страна, постоянното използване на подобни пасти може да провокира чувствителност на зъбите. Това, разбира се, зависи от индивидуалните особености на всеки човек. Затова пастата също трябва да бъде препоръчана от стоматолог и след използването й отново той трябва да прецени как тя се отразява върху денталното здраве на пациента.
 7. Веднъж избелени, постигнатият резултат се запазва за цял живот.
  За съжаление, процедурата не е еднократна и „срока на годност“ на белите зъби е около 1-2 години. Наред с това са необходими грижи, за да поддържаме зъбите и устната кухина здрави и в най-добър вид. Желателно е да се разделим с вредни навици като пушене и да се откажем от напитки като кафе, черен чай, червено вино, кола, соев сос, тъй като те оцветяват зъбния емайл и при честата им употреба, по зъбите ни отново могат да се получат петна и усмивката ни да загуби блясъка си.
 8. Избелването може да се извършва във всяка възраст. Избелването на зъбите в детска възраст може да увреди живите тъкани във вътрешността на зъба.
 9. Избелването е вредно за емайла на зъбите.
  Това твърдение не може да има еднозначен отговор. Защо? При здрав емайл на зъбите и извършване на поддържаща процедура на избелване, не по-често от веднъж годишно, НЯМА опасност от увреждане на емайла. Тогава, когато желанието за бели зъби се превърне в мания и процедурите се повтарят през 2-3 месеца, то разбира се, ще настъпят тежки и необратими последствия за емайла на зъбите, възможни фрактури на емайлови ръбчета, фрактурни линии и прочие. Не е препоръчително да се прави домашно избелване при тежки деформации и ерозии на емайла, поради опасност от увреждане на съдово-нервния сноп и развитие на свръхчувствителност. Това обаче може да се направи в кабинета, селектирано, под зоркия поглед на специалист, а постигнатите резултати до 8 тона по-светли зъби в едно посещение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *