Заболявания на зъбите в следствие на лошо или неправилно поддържане

Правилното почистване на зъбите и на цялата устна кухина са в основата на добрата зъбна хигиена.

Неподдържаните зъби, пропускането на редовните посещения в стоматологичен кабинет и липсата на знания за това как да пазим здрави зъбите и венците си, могат да ни причинят доста неприятности и дори да станат причина за загуба на зъби. Едва ли има човек, който не би се стреснал от заплахата от това да загуби своята красива усмивка. Именно усмивката и зъбите са нещо, което всеки забелязва в общуването с нас, така че липсата на хигиена и наличието на занемарени и болни зъби и венци може да се отрази изключително зле на нашето самочувствие и да влоши социалните ни контакти.

Кои са най—често срещаните заболявания на зъбите, които са причинени от липсата на добра орална хигиена?

Зъбната плака, която се натрупва по повърхността на зъбите и не се почиства ефективно образува зъбен камък. Ензимите и киселините увреждат зъбите и това става причина за появата на едно от най-широко срещаните стоматологично заболяване наречено гингивит. Симптомите на гингивит са подути и болезнени венци, кървене от венците и при най-малък допир, болка и възпаление. Ако това състояние не се овладее, гингивитът се превръща в истински кошмар за заболелите, тъй като венечните джобове, които се образуват се превръщат в истинско гнездо на бактерии. Болката, която пациентите изпитват е силна и затруднява нормалното хранене и поддържането на устна хигиена.

Лечението на гингивит започва с почистване на зъбен камък. Това става в стоматологичен кабинет, като процедурата се извършва със съвременни стоматологични уреди, но понякога се налага поставяне на упойка.

Необходимо е пациентът да полага ежедневни грижи за своите зъби като ги почиства редовно и използва антисептичен разтвор за жабурене или вода за уста.

Важно е да се четкат не само зъбите, но и самите венци, за да се осъществява масажиране и да се засили кръвоснабдяването.

Препоръчително е пушачите да спрат или намалят цигарите, защото техните венци са по-слабо кръвоснабдени.

Разбира се, тютюнопушенето е само един от факторите, които застрашават здравето на нашите зъби. Установено е, че при работа с компютър, радиацията, която се излъчва не само понижава имунната защита на организма, но и вреди на зъбите. Ако държите на това да се предпазите от кариес, ограничете престоя пред компютъра до 6 часа на ден, проветрявайте по-често помещението и правете почивки.

За да сте спокойни за денталното си здраве, посещавайте стоматологичния кабинет поне два пъти в годината за профилактични прегледи и, разбира се, винаги, когато забележите нередност или изпитате болка.

За съжаление последните статистически данни установяват, че около 70 % от нашите сънародници не полагат почти никакви грижи за зъбите си. Действително, голяма част от нас чакат да изпитат сериозна болка в зъба, за да посетят зъболекар.

Информирайте се за зъболекар цени и стоматологичните услуги, които се покриват от здравната каса и се погрижете за здравето на вашите зъби и венци. Важно е да направите това навреме, преди стоматологичните ви проблеми да се задълбочат, защото колкото повече чакате, толкова по-трудно и скъпо е лечението.

Освен споменатите детални проблеми, голяма част от хората страдат от кариес, пулпит, абцес.

Не по-малко смущаващи са проблемите в подредбата на зъбите, при които се налага поставяне на шини или брекети. Благодарение на фасети можете да подобрите външния си вид и да придобиете сияйна и изключително красива усмивка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *