fb skype
phone
02 85 48 016
0879 209-691

Блог

Порцеланови фасети »

Порцелановите фасети са най-естетичните конструкции, които се използват за козметична корекция на зъбната дъга и Вашата ...Прочете цялата публикация

Избелване на зъбите: Митове и реалност »

Блестящата усмивка е привлекателна и желана от всеки от нас, но колкото и суетни да сме, ...Прочете цялата публикация

stomatologichen_center
work 7days

Детски зъболекар

Съвременните методи позволяват изключително успешно лечение при децата, както на млечните, така и
на постоянните зъбки. Използването на машинни инструменти за лечение на кариес и неговите усложнения при деца до 3 годишна възраст понякога има известни затруднения във връзка с психологичната бариера,
  child_dentistry
която се оказва проблематична. Използването на специални препарати съдържащи сребро идват на помощ в такива случаи, именно за да избегнем болката и притеснението на децата. Едно от най-популярните обтуровъчни материали за детски зъби е гласйономерният цимент. Те имат възможността да преустановят кариозният процес. Точно поради тази причина, те се използват за атравматично лечение на кариеса (без употребата на машинни инструменти).
 
За да осигурим мотивация на малкия ни пациент, помагат използването на цветни обтуровъчни материали-пломби, позволяващи на детето да избере самостоятелно цвета на пломбата.
     
Пломбите на временните зъбки трябва да останат в устата до естественото им падане. Нерядко кариеса поразява току що пробилите зъбки. Понякога усложненията на кариеса - пулпити и периодонтити  се отразяват негативно върху процеса на минерализация на постоянното зъбче при детето - нарушават я и го предразполагат към  ранно заболяване. А образуването на зародиш и началната минерализация на зъбчето се оформят именно още преди пробива му, по време на млечното съзъбие. Поради това и новопробилите зъбки са с намалена минерализация и предразположени към бързо развитие на кариес.   child_dentistry

 
Профилактиката на кариеса трябва да се провежда още в съвсем ранна възраст. Още на две годинки може да се подсили минерализацията на млечните зъбки и да се предпазят от развитие на кариес. С помощта на специални „обтуровъчни“ материали наречени силанти се запечатват фисурите (най дълбоките места по дъвкателната повърхност), за да попречат отлагането на плака в тях и респективно образуването на кариес. Ако в краен случай млечното зъбче се наложи да бъде извадено, а до поникването на постоянно има доста време, то задължително се изработва конструкция наречена „местопазител“,  за да се предпази участъка от евентуална  зъбно-челюстна деформация.

Индивидуално, в зависимост от  възрастта и състоянието на устната кухина се избира профилактичен план.Тъй като здравите постоянни зъбки са в пряка зависимост от здравите временни, а те от добрата хигиена и подходящ начин за редуциране на влиянието на кариесогенните фактори, профилактиката на кариеса трябва да започне от 2-3 годишна възраст с помощта на препарати, съдържащи калциеви и флуорни йони, отговорни за минерализацията на емайла на зъба.

 
child_dentistry

Как да подготвим детето ни към посещение при стоматолог ?

     
child_dentistry Първото посещение на детето при стоматолог  е едно цяло мероприятие, много отговорно, придружено с много вълнение и емоции от страна на родителите. Качеството на провежданото лечение спада при неспокойно поведение на малкия ни пациент.
 
Отказ от своевременно лечение на кариеса може да доведе до развитие на неговите усложнения-пулпит и периодонтит, а с тях и събужданията нощем с оплаквания от болки в зъбчето, безпокойство, разтревоженост. Преждевременното вадене на млечно зъбче, да не говорим за постоянно може да доведе след себе си много смущения-разреждане на зъбките, изоставане на челюстния растеж, предразположение за възникване на ортодонтски деформации, които в бъдеще могат да  доведе до психологически проблеми у детето  в по-напреднала възраст, да ограничи избора на професии и др. неудобства. Поради това проблемът с негативно отношение към лечението на зъба както у детето, така и у родителите има сериозно значение.
 
Запознанството на детето с детския стоматолог  най-добре да стане далеч преди да се е появил проблемът (острата болка).  И през определено време тези срещи е необходимо да се повтарят. Тогава това ще се превърне за него в едно вълнуващо приключение. child_dentistry
 
Едно дете се ражда без какъвто и да било страх от зъболекар и ако вие не искате то да развие такъв в бъдеще, трябва да пристъпите към този род възпитание колкото е възможно по-рано, най-добре между първи и втори рожден ден ;). Това също така ще помогне за предотвратяване на други стоматологични заболявания.
     
Не допускайте детето да почувства някакво притеснение у вас. Проявяването на глас на каквато и да било тревога, поглед, изпълнен със съчувствие, предизвиква у детенцето паника, което провокира некотролируемо поведение от негова страна. Когато най-любимите за него хора му казват „Ходи, не се бой!“, то започва да си мисли „Аха, значи има за какво да се боя!“. child_dentistry
     
Най-доброто, което можете и трябва да направите е да подходите търпеливо, спокойно с родителска топлота  и увереност в детето.
     
Приповдигнато в разказвателен тон кажете, че възрастните членове на семейство също редовно  ходят на зъболекар да си лекуват зъбите, покажете някой „лекуван“ зъб във вашата уста. Но ако вие също изпитвате страх, то нека някой вместо вас да отиде с детето.
     
Проведете един разговор, беседа, разгледайте заедно устичката на детенцето с огледалце, обърнете внимание на зъбчето, което се е разболяло. Обяснете му как в него се е заселило червейче, което похапва от зъбчето, така както си похапва от ябълчицата  и ние трябва да го измъкнем от там. Като отидете на стоматолог, докторът  ще  намаже зъбчето със сладко, ще приспи зъбчето, а с него и червейчето и тъкмо докато червейчето е заспало, той с една малка лопатка ще измъкне съненото червейче и  зъбчето като се събуди вече ще е оздравяло…
Успех с фантазиите;)
     

Записването на час най-добре да стане, когато вашето дете е бодро, весело и с приповдигнато настроение. При възможност посещавайте вашият детски зъболекар след хранене, тъй като тогава се образува по-малко слюнка, което повишава качеството на работа на стоматолога.

     
За да разсеете чакането на малкия ни пациент,  вземете някоя от любимите му книжки или играчка от вкъщи.
     
child_dentistry
     
Ако има предшестващ неуспешен опит при посещение при детски стоматолог е необходимо да съобщите на лекуващия предварително.

Продължителността на първото посещение трябва да бъде малка, най-добре няколко кратки визити. Децата си имат собствено разбиране за продължителност и на тях им е скучно да седят дълго време неподвижно.

Поощрявайте детето, ако то се е държало добре при зъболекаря. Това възпитава самообладание, издържливост, които без съмнение ще му служат в бъдеще.

нагоре