fb skype
phone
02 85 48 016
0879 209-691

Блог

Порцеланови фасети »

Порцелановите фасети са най-естетичните конструкции, които се използват за козметична корекция на зъбната дъга и Вашата ...Прочете цялата публикация

Избелване на зъбите: Митове и реалност »

Блестящата усмивка е привлекателна и желана от всеки от нас, но колкото и суетни да сме, ...Прочете цялата публикация

work 7days

Как се прави домашно избелване на зъбите ?

домашно избелване 

Вашият зъболекар взема отпечатък от челюстта Ви, с помощта на силиконов или алгинатен материал. По тозиотпечатъкзсе отлива гипсов модел, върху който се изработват шините за избелване на Вашите зъби. Много е важно да се вземе точно отпечатъка от челюстта Ви, затова следвайте инструкциите на зъболекарят Ви. Домашните избелващи системи са лесни за употреба, те представляват полиетиленови шини (приличащи много на боксьорските), които са специално изработени. Те са удобни, меки и не предизвикват дискомфорт по време на носенето им.Пациента сам избира дали да ги носи през деня или нощта. Гела се нанася по една капка във всяко едно зъбче на шината – от 5ти до 5ти зъб, съответно на горна и долна челюст. За по-рационално използване, нанасяйте гела само по външната (откъм устните и бузата) повърхност.

Домашните избелващи системи -  са лесни за употреба, те представляват полиет

иленови шини (приличащи много на боксьорските), които са специално изработени. Пациента сам избира дали да ги носи през деня или нощта.
избелване с шини

 

Какво трябва да се знае и направи преди да започне манипулацията по избелването на зъбите?

Извършва се преглед от зъболекар, който установява дали има наличие на зъбен камък, и какво е цялостното състояние на зъбите. Ако зъболекарят попадне на зъбен камък, е 

избелване с шини

задължително да бъде премахнат с помощта на лазер или ултра звуков апарат. Почистването на зъбния камък е задължително, тъй като избелващия гел не би могъл да проникне в зъбите и тогава  манипулацията по избелване на зъбите, няма да доведе до желания резултат. Едва след като приключи почистването на зъбния камък, зъбните повърхности се полират и започва п

шини за избелване

роцедурата по избелването им. Препоръчително е почистването на зъбния камък и избелването на зъбите да се направи в две различни посещения. Това е необходимо, защото венеца след почистването на зъбния камък прокървява по  този начин се нарушава адхезията на  гингивопротектора към венеца, а с това и опасност от увреждането му от водородния пероксид.При хипотетично възпаление и едем (оток) на венечната лигавица ,в следващото посещение е твърде вероятно тя да заеме по-ниско разположение, и така този участък би останалл неизбелен.

Как се избелват зъбите?

Избелването на зъбите се осъществява благодарение на твърдите зъбни тъкани по отношение на водородния пероксид. От химична гледна точка водородният пероксид е едно доста реактивно съединение и при активиране бързо се разпада  до вода и кислородни радикали. Кислородните радикали мигновено проникват в дентиновите каналчета и призмите на емайла. В денталните каналчета се намират просмуканите пигменти, чиито молекули се разкъсват от кислородния радикал на по-малки фрагменти и чрез дифузия се извличат обратно навън.  Това е пълната картина, представяща как  химичните елементи взаимодействат с зъбния емайл и как действат избелващите системи, които се произвеждат в момента. Да припомним отново двата метода, а именно домашни, за избелване на девитализирани (умъртвени) зъби и клинични(кабинетни).


Какви са предимствата при избелването на зъби в домашни условия?

  • Ефекта от избелването в домашни условия се забелязва още след първата процедура. Крайният резултат в избелването е около 10тия-12тия ден, самият избелващ ефект трае около една-две години, като това много зависи от хранителния режим и оралната хигиена.
  • Шините, които се изработват индивидуално за всеки пациент, могат да се използват дългосрочно. За да се опресни цвета се закупува само шприца и избелващия гел, което спестява доста средства.
  • Избелващият агент е много по – малко агресивен, и с по – малка чувствителност, в сравнение с избелването на зъбите в кабинет.  
  • Избелващият агент е активен 8-10 часа, което го отличава от многото системи за избелване продавани свободно в аптечната мрежа.

Как се прави домашно избелване на зъбите?

Вашият зъболекар взема отпечатък от челюстта Ви, с помощта на силиконов или алгинатен материал. По този начин се отлива гипсов модел, върху който се изработват шините за избелване на Вашите зъби. Много е важно да се вземе точно отпечатъка от челюстта Ви, затова следвайте инструкциите на зъболекарят Ви. В шините се поставя избелващият агент, може да ги носите когато на Вас Ви е удобно, през деня или нощта. Трябва да знаете, че може да носите шините с избелващия гел от 2 до 4 часа. Те са удобни, меки и не предизвикват дискомфорт по време на носенето им.

Важно уточнение, което трябва да се направи, че по време на избелването на зъбите трябва да се избягват храни и напитки, които водят до нежелано оцветяване на зъбния емайл. Храните и напитките, които най-много допринасят за оцветяването за зъбите са: черен чай, червено вино, кафе, кола, китайската кухня, соев сос, домашно пюре, лютеница, ястия в които има прекалено много червен пипер и др.  

.

ибелване с лазерибелване с лазер ибелване с лазер

 

нагоре