fb skype
phone
02 85 48 016
0879 209-691

Блог

Порцеланови фасети »

Порцелановите фасети са най-естетичните конструкции, които се използват за козметична корекция на зъбната дъга и Вашата ...Прочете цялата публикация

Избелване на зъбите: Митове и реалност »

Блестящата усмивка е привлекателна и желана от всеки от нас, но колкото и суетни да сме, ...Прочете цялата публикация

stomatologichen_center
work 7days

Имплантология

Зъбни импланти

Имплантологията е дисциплина
в зъболечението, която откри
нови хоризонти за лечение на
дефектите на зъбните редици чрез поставяне на зъбни импланти.
На мястото на липсващият зъб
се поставя титаниев винт, който
замества корена на липсващият зъб. След определен период
отвреме, необходим за остео-
интеграция (вкостяване) на
  implantology implantology
импланта, на него се завива титаниева надстройка, върху която се поставя коронка, която възстановява липсващият зъб. Поставен добре, спазвайки стриктно указанията на стоматолога, зъбният имплант има висок процент на успеваемост, запазва се височината на костта, не се засягат съседните зъби и почистването е по-лесно от колкото при мостовите конструкции. Всичко това се прави от специалист стоматолог - имплантолог.
     
Възстановяването на зъби с импланти набира все по голяма скорост и това не е случайно. Успеваемостта на имплантологията като тип лечение е над 95% и чрез нея вече се лекуват случаи, които до преди се решаваха само с носенето на неудобни снемаеми протези.

Всичко започва с преглед и анализ на съзъбието, преценяват се показанията и противопоказанията за поставяне на импланти. След внимателен клиничен и рентгенологичен анализ имплантолога преценява броя, размера и
  implantology
позицията на имплантите. След планирането и подготовката се насрочва час за поставянето им. Манипулацията се извършва под местна упойка, безболезнено и с грижа за комфорта на пациента.

Процесът по поставяне на зъбните импланти


implantology   Процедурата по поставянето на имплантите е рутинна: след оформяне на мястото и поставянето им, имплантите се оставят 2-6 месеца да се остео-интегрират (вкостят). След този
период се откриват и се поставят
капачета, които оформят венеца
около импланта. След това се взема
отпечатък, от който в лабораторията
оформят надстройката (тази част над венеца) и се изработва коронката.
Така при липсващ единичен зъб не се налага изпиляване на мост и засягането на съседните зъби, а директно се поставя импланта между тях; впоследствие се поставя и коронката. При извадени всички кътници може да се постави имплант в задния участък и върху него и последните зъби да се изработи мост, вместо протезата, която би се ползвала без помощта на имплантолог.   implantology


Когато една тотална (цяла) зъбна протеза не се задържа добре, се поставят няколко зъбни импантанта и тя се превръща в облекчение за пациента. Най-драстичната промяна е преминаването от пълно обеззъбяване към два тотални моста (наричани още мостове-подкови) върху имплантати на двете челюсти. implantology

Обикновено поставянето на надстройки и коронки, мостове или протези върху зъбни импланти става след около шест месеца, като в този период се носят естетични временни конструкции. Когато се прецени, че съществува достатъчно и здрава опорна кост и пациентът е без парафункции (например стискане, скърцане със зъби) и вредни навици, е възможно директното натоварване на импланта и завършването на случая непосредствено.
     
Повече информация за имплантите тук.

Поставяне на импланти

Поставянето на импланти е най-биологичният начин за възстановяване на липсващи зъби. Спестява изпиляването на съседни зъби и премахва необходимостта от носенето на доста неприятните подвижни протези.
Поставянето на импланти е рутинна стоматологична дейност, която се извършва след предварително рентгенологично изследване, внимателно планиране и грижа за Вашия комфорт. За максимална прецизност е необходима компютърна томография даваща най-добра 3D визуaлизация на съответния участък в зъбната дъга,както и ориентация спрямо анатомични структури като мандибуларен канал,ментален нерв,максиларен синус.
Следва процес за оформяне на място за поставянето на импланта в правилната позиция и самото му поставяне. Имплантирането се извършва под локална анестезия.
За период от 2 до 6 месеца зъбният имплант се интегрира в костта, след което се пристъпва към поставяне на необходимата конструкция - коронка, мост или протеза.

Грижи за импланта

Всеки имплант се нуждае от ежедневни грижи. Изисква се стриктно спазване на устна хигиена с контролни прегледи първоначално на 6, а след това на 12 месеца. Специално внимание се отделя на венеца около импланта и рентгенологичната оценка за състоянието на прилежащата кост.
Предпоставки за дългосрочното функциониране на поставените импланти:

- Предварително планиране
- Точно позициониране
- Използване на прецизна система импланти
- Периодични контролни прегледи след завършване на лечението
- Имплантолог с богат опит и квалификация
- Съвременна апаратура и най-високо ниво на стерилизация

Какви са предимствата за пациента?

Съвременните импланти са изработени от титан - биологично поносим метал, притежаващ изключителни механични качества.
- Не е нужно изпиляването на здрави съседни зъби
- Премахва се неудобството от носене на цели или частични протези и се осигурява липсващата стабилност на тези конструкции.
- Дългосрочно функциониране на поставените импланти.
- Подобрява се функционалността и естетиката на съзъбието на пациента.
- Повишава се значително качеството на живот, самочувствието и увереността.
- Лечението с импланти е с предсказуем и надежден резултат, базиран на дългогодишната ни практика и професионален опит в тази област.
- Сигурността е гарантирана от използването на системи за поставяне на импланти на лидерите в тази област.

Често задавани въпроси

Каква е успеваемостта при лечението с имплант и кога организмът отхвърля импланта?
Отговор:
Като цяло лечението с импланти е с доста прогнозируем резултат – успеваемостта е около 96-98 %. За съжаление, при пациенти, претърпели неуспех при лечение с импланти, неуспехът е 100 %. Това, което трябва да знаете, е, че причината за неуспеха не е „изхвърляне” от организма.
Венецът, който е епителна тъкан, заздравява по-бързо от костта, която е съединителна тъкан. Понякога при заздравяването клетките на венеца „тапицират” импланта и той няма връзка с костта. Това е биологичният механизъм за неуспешна остеоинтеграция. Случва се в 2-4 % от случаите. В рамките на коректните взаимоотношения е този неуспешен имплант да бъде реимплантиран безплатно.

Болезнена ли е тази хирургична намеса?
Отговор:
Не.
За да се избегне всякакъв дискомфорт по време на поставянето на имплантите, се използва ефективен локален анестетик. Лекият дискомфорт, който може да изпитате след операцията, се контролира лесно с обезболяващи лекарствени средства.

След като няколко години е нямало зъб на дадено място, може ли да се постави имплант на същото място?
Отговор:
Да, възможно е да се постави имплант и след продължителна липса на зъб. Това, което трябва да се прецени, е обемът на костна атрофия. Когато има участък от челюстта, където липсва зъб или имплант, тя атрофира, като годишно се губи по 0,5 мм кост. Ако зъбът е в зоната на усмивката, трябва да се планира дали ще се увеличи костният обем, за да се получи добър естетичен резултат.

Колко дълго трае заздравителният процес при поставяне на имплант и какво трябва да знаем за костния обем?
Отговор:
Много често след възпалителен процес, продължил дълъг период от време, обемът на костната загуба е значителен. По тази причина се налага да се предприемат стъпки за увеличаване на костния обем. Това е биологичната причина, която налага да се изчака по-продължителен период. Така че, наистина, едно лечение с импланти може да продължи около една година, в някои случаи и повече. Това, което много малко хора знаят, е, че костна загуба в челюстната кост се получава освен вследствие на възпалителни процеси и при липса на функция, т.е. при липса на зъби. В този случай годишно костният обем намалява с около 0,5 мм вследствие на костна атрофия.

Има ли ограничения за зъбни импланти?
Отговор:
Не.
Всеки човек може да си постави импланти във всяка възраст, стига да има достатъчно количество и качество на челюстната кост.

Колко дълго трае целият процес по възстановяването на зъб с имплант?
Отговор:
Целият процес трае обикновенно от 3 до 9 месеца, съобразено с вашия план за лечение.

Мога ли да се върна на работа след поставянето на имплантите?
Отговор:
Да.
В повечето случаи пациентите се връщат на работа още на следващия ден. Вашият имплантолог ще обсъди с вас всички следоперативни инструкции.

Как да се грижа правилно за моя имплант?
Отговор:
Почистване вкъщи с четка и конец за зъби, жабуркане с вода за уста и редовни визити при Вашия стоматолог са необходими за дълготрайния успех на лечението с импланти.

Може ли процедурата за увеличаване на костния обем (аугментация), която се използва в имплантологията, да се приложи при лечение на пародонтит?
Отговор:
При лечение на парадонтит, водещото е да се установи видът на микроорганизмите, причиняващи възпалителния процес, и да се проведе нужното лечение за намаляване на "бактериалното число". При пародонтит има костни джобове, които биха могли да бъдат повлияни с метода за костна аугментация, но те се преценяват индивидуално. Като цяло методите за костна аугментация са по- успешни в обеззъбени челюсти и около импланти, тъй като коренът на зъба е "проводник" на микроорганизми в дълбочина, което възпрепятства увеличаването на костта около корена на зъба.

Коя е най-честата причина за изваждане на умъртвени зъби след фрактура и какво е решението след това?
Отговор:
Вертикалната фрактура на коронката на зъба е една от най-честите причини за изваждане на умъртвени зъби. Поради тази причина е препоръчително всички умъртвени зъби с големи пломби да бъдат облечени с коронки профилактично - за да не се стига до загуба на зъба. Иначе възстановяването на липсващи зъби с импланти е най-добрият клиничен подход, тъй като:
- се запазва костният обем
- не се изпиляват съседни зъби

Трябва ли неуспехът при имплантацията първия път да ни откаже от възможността да се лекуваме с импланти?
Отговор:
За съжаление, колкото и да са напреднали методиките в имплантологията, съществува процент на неуспех. При спазване на всички правила за добра практика при лечението с импланти, съвременният неуспех е в рамките на 4-5 %. Въпрос на политика на съответното лечебно заведение е неуспешните импланти да бъдат реимплантирани безплатно на пациента. Високото технологично ниво, което е постигнала съвременната имплантология, гарантира почти 100 %, че всеки един пациент може да бъде доведен до успешно лечение с импланти. Еднократният неуспех не бива да бъде повод за отказ от лечението, тъй като предимствата от лечението с импланти не могат да бъдат заместени от друг метод на лечение.

Има ли, лечението със зъбни импланти гаранция?
По отношение на самите импланти гаранцията се дава от производителя.
Нашия съвет е - искайте да ви се покажат зъбните импланти в техните оригинални опаковки и съответните сертификати. По отношение на лечебния процес за съжаление, думата гаранция в една биологична система каквато е човешкият организъм, е неприложима. Ние можем да говорим за успеваемост на определен тип имплантна система и на определен метод на имплантиране при отчитане биологичното състояние на индивида. Лечението със съвременните зъбни импланти е успешно в границите на 96-98%. Това е един изключително добър резултат. Най-често той се получава, когато се използват винтови титанови имплантати от чист титан 99,99.

Ценоразпис
Имплантатното лечение се състои от три основни етапа:
1.Операция за полагане на импланта
2.Операция за разкриване на импланта и избор на надстройка
3.Завършване на лечението с коронка

Ценоразпис - имплантология
Обстоен преглед и консултация - 35лв.
Полагане на имплант – 1000-1250лв.
Разкриване на имплантата, избор на надстройка и нейното фиксиране - от 150лв. /без цена на надстройка/
Надстройка – 280-450 лв.
Металокерамична коронка - от 160лв.

 


нагоре