fb skype
phone
02 85 48 016
0879 209-691

Блог

Порцеланови фасети »

Порцелановите фасети са най-естетичните конструкции, които се използват за козметична корекция на зъбната дъга и Вашата ...Прочете цялата публикация

Избелване на зъбите: Митове и реалност »

Блестящата усмивка е привлекателна и желана от всеки от нас, но колкото и суетни да сме, ...Прочете цялата публикация

stomatologichen_center
work 7days

Лечение на кореново каналната система

korenovo_lechenie  Зъбната пулпа (популярна като нерв на зъба) може да бъде инфектирана или травматично увредена, което налага провеждането на кореново лечение. То има за цел зъба да се запази и да се възстанови нормалната му функция. Това лечение се извършва в няколко етапа. Първо се поставя местна анестезия и зъбът се отваря, изчиства се съдържимото на кореновите канали и трябва прецизно да се определи дължината им.
Това точно определяне е от критична важност за успеха на лечението. Много добър начин за измерването на дължината е електронен уред – апекслокатор, който обективно показва в реално време работния прогрес. Когато точната коренова дължина е определена, кореновият канал се почиства механично и химично и се оформя по нужния за запълването начин. Накрая се използват каналопълнежни средства за херметично запечатване на кореновия канал и чрез пломба се възстановява липсващата част от зъбната корона (увредена от кариес или фрактура). Съвременните методи на обработка и използването на съвременни средства за запълване на кореновия канал гарантират липсата на нежелани ефекти като силното потъмняване и оцветяване на лекуваните зъби.
korenovo_lechenie   korenovo_lechenie   korenovo_lechenie
последователни етапи от ендодонтското (кореновото) лечение - (схема)
Понякога веднъж лекувани зъби със запълнени коренови канали могат да изискат ново кореново лечение, ако предишното се е оказало неуспешно (напр. поради ниска прецизност на обработката). Тогава говорим за прелекуване (релечение) на зъба. То се извършва в същата последователност, но изисква в пъти по-голямо внимание от лекаря при отстраняването на пълнежа от кореновия канал или откриване на нов такъв, ако това не е било направено при първоначалното лечение. Често се налага няколко пъти да се влагат медикаменти за преодоляване на инфекцията и потенциране на оздравителния процес в челюстната кост около върха на корена. Следва запълване на кореновия канал и пломба. Важно е оздравяването на костта около корена (където е имало гранулом или киста) да се проследи чрез рентгенова снимка на 3-6 месеца за потвърждаване на излекуването. Трябва да се знае, че има особено упорити случаи, при които кореновото лечение не може да доведе до оздравяване и затова се изисква хирургично лечение – грануломът и връхчето на корена се отстраняват. Тази операция се нарича апикална остеотомия и има добри показания при фронталните зъби.
korenovo_lechenie   korenovo_lechenie   korenovo_lechenie

   На вашето внимание прилагаме следната по-разширена информация.

Какво представлява кореново лечение?

Лечебен процес, при който увредената тъкан от вътрешността на зъба (пулпа) се премахват,  използват се медикаменти за дезинфекция и накрая зъбът се възстановява с инертни ресторативни материали.

Кога е наложително?

Когато зъбната пулпа е остро или хронично възпалена поради инфекция или травма. Освен това често се прилага и при клинично здрава пулпа на зъби, които ще се покриват с корона или ще крепят мостова конструкция.

Как мога да разбера дали трябва да се подложа на кореново лечение?

Най-вероятно имате нужда от кореново лечение, ако усетите прекалена чувствителност към:

 • студено, топло, сладко, кисело;
 • при дъвчене на по-твърда храна, дъвка;
 • непровокирана чувствителност;
 • чувствителност предимно вечер, особено при легнало положение на тялото;
 • потъмняване на конкретен зъб;
 • чувствително или подуване на венеца около някой зъб;
 • наличие на  фистула (отвор),от която излиза секрет.Разполага се върху венеца около проблемния зъб . Може да се появява и да изчезва самостоятелно, без никакво лечение или да стои постоянно;

Трябва да се подчертае, че не говорим за болка. Когато вече е налице такава, то незабавно трябва да посетите зъболекар, без колебание. Често възпаленията протичат безсимптомно (хронично) и могат да се открият при профилактичен преглед. Ако чакате да ви заболи, тогава вече лечението е по-трудно и прогнозата за зъба е по-лоша.

Как зъболекарят преценява необходимостта от кореново лечение?

Той ще ви зададе различни въпроси относно усещанията ви – характер на чувствителността/болката, продължителност, локализация и др. Така се поставя началната диагноза, която може да изисква потвърждение чрез някои допълнителни изследвания – рентгенография, ЕОД (реагиране на зъба на кратък електричен стимул) или друго.

Какво се случва ако не проведа кореново лечение ?

 

Възпалението постепенно обхваща необратимо цялата мека тъкан във вътрешността на зъба, след което излиза през отвора на кореновия връх и засяга съседните тъкани – поддържащата зъба челюстна кост. При по-слаб инфекциозен причинител и адекватна имунна система този процес може да протече хронично и да се получи гранулом или киста. Тези заболявания периодично се обострят и зъбът боли известен период, през който костта се уврежда допълнително. При обемните грануломи и кисти вече става късно за кореново лечение и се прилага хирургично. При по-агресивен инфекциозен причинител резултатът е абсцес или флегмон (много тежък абсцес) с натрупване на гной, остеомиелит (възпаление на цялата челюстна кост). Нелекуваното кореново възпаление може да има много сериозни последици за здравето, а дори и живота на човек. Пренебрегването на този проблем може да изпрати пациента в неврохирургия (поради разпространение на инфекцията към мозъка) или кардиохирургия. Нелекуването на хроничните възпалителни огнища (гранулом) води до постоянно контаминиране на кръвта с бактерии, от което страдат сърце, бъбреци и други органи. Проявявайте загриженост и разум към себе си!

Болезнено ли е кореновото лечение?

Болезнени манипулации НЯМА, когато стоматологичната помощ е потърсена навреме и се използва съвременна упойка. Дори ваденето на зъб може да премине учудващо леко. Навреме означава още при най-слабия симптом да се потърси консултация, а не дори и когато вече има умерена болка да се чака „да мине сама“ или да се прилага домашно „лечение“ – аспирин, алкохол и т.н. При развитието на оток и наличието на силна болка вече е трудно да се извърши напълно безболезнено кореново лечение. Така е, защото напредналото възпаление създава в тъканите повишена киселинност. Тази киселинност не позволява упойката да действа нормално и напълно да обезболи мястото. Така че ненавременната консултация е причина за болката.

Каква цел има кореновото лечение?

Целите на кореновото лечение са няколко:
 • пулпната камера и кореновите канали да се почистят от възпалената и инфектирана  пулпна тъкан;
 • същите да се дезинфекцират чрез механичен и химичен способ;
 • да се запечатат херметично чрез каналопълнежни средства кореновите канали точно по тяхната дължина.

Така се елиминира инфекциозният причинител на заболяването и се създават благоприятните за оздравяването условия. От самият организъм впоследствие зависи самото оздравяване – като бързина или усложнения.

Какви са процедурите при кореновото лечение?

По преценка на стоматолога се поставя упойка. След това процедурите са следните:
 • Осигуряване на достъп до пулпната камера и кореновите канали
За целта с помоща на бързооборотен наконечник (турбина) се достига до пулпната камера, премахва се нейния покрив и всякакви пречки за безпроблемен достъп до кореновите канали.
 • Почистване и дезинфекциране на пулпната камера.
Трябва да се премахнат всички загнили тъкани до здраво. Не трябва да останат никакви следи от пулпната тъкан. В противен случай може да се оцвети зъба от пигментите на разпаднатите продукти и да се създадат условия за ново заболяване. Има ли останала размекната органична материя (храна за бактериите) има опасност от нова инфекция.
 • Разширяване входовете на кореновите канали.
Много важна процедура. Често вследствие на възпалителния процес входовете на кореновите канали се стесняват от калциеви отлагания, като защитна реакция на организма. Ако се работи непрофесионално и се пропусне коренов канал и не се обработи, това означава причина за последваща реинфекция. За това стоматологът трябва отлично да познава кореновата анатомия на зъбите и да търси допълнителни канали. Всеки зъб е уникален и предлага най-различни модификации. За целта, освен разкриване задължителните канали, а те са както следва: предни зъби - минимум един канал, премолари - минимум два и молари минимум - три, стоматологът задължително трябва да търси следи от допълнителни канали.
 • Механично и химично почистване на всички коренови канали по цялата дължина - от входа до края. Често срещана грешка е обработката само на 1/3 или 1/2 от канала. Последствията са - реинфекция.
 • След щателното почистване се пристъпва към херметично запълване на кореновите канали. Това трябва да стане плътно и хомогенно по цялата им дължина.

Как става почистването на кореновите канали?

Използват се ръчни или машинни фини коренови пили, които чрез въртеливи и/или остъргващи движения премахват съдържимото от вътрешността на зъба. При разширяването на кореновите канали се използват серия от такива пили с нарастващ диаметър. Така става оформянето на каналите, а и се премахва техния инфектиран вътрешен слой (стена). Наред с това механично въздействие се прави и неколкократна промивка, която допълнително дезинфекцира и аерира вътрешността. Каналната дължина се обработва в нейната цялост с поне четири диаметъра инструменти. Трудно е, когато кореновият канал не е прав, а има особени закривявания. Тогава рискът от недобро обработване е по-голям. При кътниците по-често има закривени канали в сравнение с по-правите канали на резци и предкътници.

Какъв е материалът за запълването на кореновите канали?

Съвременната ендодонтска наука приема като еталон използването на материала гутаперка заедно с т.нар. сийлъри (специална слепваща паста). Гутаперката е вид гума, която при нормална температура е твърда, а при загряване става пластична. Повече от век е използвана и доказана като средство с отлични свойства и поносимост от организма. След запълването се прави рентгенова снимка за контрола. Тя показва дали запълването е изрядно и правилно или не е. Когато то е добро, зъбът се възстановява в своята форма и функция чрез пломба или корона. В противен случай се премахва прясно сложеният пълнеж и пак се запълва докато се постигне успех.

Колко време е необходимо за  лечение на коренов канал?

Това зависи от няколко фактора
 • Броят на каналите на зъба (един или повече канали). Колкото повече са каналите, толкова по-дълго е времето за обработка;
 • Прави или криви канали. Колкото са по-криви толкова по-трудно за работа;
 • Разположение на зъба в зъбната редица. По-лесни за работа са предните зъби. Най-трудни са горните молари, поради много трудния достъп до тях;
 • Начало на възпалителния процес. Колкото е по-стара инфекцията, толкова повече време е необходимо да се елиминират различните колонии бактерии.

При някои по-лесни случаи всички етапи на кореновото лечение се извършват в едно посещение. По-често обаче има нужда от 2-3,4 посещения и период на проследяване. Всеки случай има своя индивидуалност и трябва да се преценява на място от зъболекаря.

Как да разбера дали кореновото лечение е успешно?

При успешно кореново лечение, зъбът остава да служи дълги години, без да бъде причина за дискомфорт или каквито и да е било други проблеми. За да бъде сигурен, че е извършил безупречно работата си, стоматологът трябва да направи рентгенова снимка след запълване на кореновите канали. На нея ясно се вижда дали всички канали са достатъчно добре обработени по цялата си дължина. Така и лекуващият, и пациентът са спокойни и удовлетворени.

Кога е успешно кореновото лечение?

След като се запълни, зъбът се снима с рентген и се преценява изпълването на кореновите канали като дължина и плътност. При необходимост се назначават контролни рентгенографии след 3-6 месеца, за да се види възстановяването на костта. Успешното лечение води до дългогодишно безпроблемно функциониране на зъба, така както би било, ако все едно не е умъртвен.

Кога е НЕуспешно кореновото лечение?

Когато рентгеновата снимка показва непълно запълване на дължината на кореновия канал или пропуснат канал. Освен това също и когато зъбът е чувствителен и нефункционален при дъвчене над две седмици от запълването .

Когато на венеца до зъба се формира отворче, от което излиза периодично секрет. Когато има подуване и болка при допир след запълването.

Ще усещам ли дискомфорт и болка след завършването на лечението?


Нормално е непосредствено след лечението зъбът да е чувствителен при дъвчене. Все още тъканите около зъбния корен са раздразнени, което е резултат от:

 • токсично дразнене от арсен (ако е използван такъв);
 • химично дразнене от силни антисептици и други медикаменти, които се използват за дезинфекциране на кореновите канали.
 • възможна механична трвма при обработката на каналите с различните инструменти.

Веднага след кореновото лечение е препоръчително на съответния зъб да не се дъвче (на другата страна!). Внимателният масаж на венеца под лекувания зъб може да доведе до по-бързо облекчение. Когато лечението е извършено коректно до две седмици зъбът вече е готов за нормална функция. Този период е относително условен.

Как ще изглежда един зъб след кореново лечение?

Когато лечението е извършено коректно, няма промяна във външния вид. Старателното почистване и промиване и използването на съвременни средства за запълване са важни за запазване естествения вид на зъба. След години поради изсушаването на зъба (вследствие липсата на пулпа) може да се получи неголяма промяна в цвета, тъй като зъбът губи прозрачност. Този проблем може да е дразнещ само при предни зъби, тъй като промяната по принцип не е голяма.

Колко още работа има по зъба ми след кореновото лечение?

Преценява се обема на разрушението и се прилагат следните начини за възстановяване:

 • Ако разрушаването е малко, то възстановяването чрез фотополимерна пломба е достатъчно. Забележете НЕ амалагамена! Защото тя не се свързва със зъба, при втвърдяване се разширява и впоследствие допълнително създава напрежение, върху вече доста отслабените здрави тъкани.
 • При по-голямо разрушаване, може да се наложи в кореновия канал да се циментира щифт и около него да се изградят липсващите зъбни тъкани.
 • В най-тежките случаи,когато коронковата част на зъба е силно разрушена, а здравината не може да се гарантира само с пломба се налага да се изработи в лаборатория лято метално изграждане и върху него да се постави корона.

нагоре