fb skype
phone
02 85 48 016
0879 209-691

Блог

Порцеланови фасети »

Порцелановите фасети са най-естетичните конструкции, които се използват за козметична корекция на зъбната дъга и Вашата ...Прочете цялата публикация

Избелване на зъбите: Митове и реалност »

Блестящата усмивка е привлекателна и желана от всеки от нас, но колкото и суетни да сме, ...Прочете цялата публикация

stomatologichen_center
work 7days

Почистване на зъбен камък


Зъбният камък е отлагане, което се формира върху повърхностите на зъбите и гингивалната (привенечната) граница. Според локализацията си се дели на :
  • надвенечен (супрагингивален)
  • подвенечен ( субгингивален)

Надвенечният зъбен камък се наблюдава по клиничната корона на зъбите, около венечния ръб. Цветът му е различен - от светложълт до тъмнокафяв. По-тъмен е при пушачите и когато е налице от по-дълго време. Той е с по-мека консистенция и по-лесно се почиства от подвенечния. Най-много и най-рано надвенечният зъбен камък се отлага в областите около отворите на слюнчените жлези, вътрешните (от към езика) повърхности на долните предни зъби и върху външните повърхности на на горните 1-ви
и 2-ри кътници и задните повърхности на последните кътници.

Подвенечният зъбен камък се отлага в посока към костта съответно под венеца или в пародонтален джоб при вече съществуващо възпаление. Подвенечният  зъбен камък се открива трудно дори при клиничен преглед. Той е разположен дълбоко във венечния джоб, има серумен произход и почистването му е доста трудно. Подвенечният зъбен камък е по-твърд от надвенечния, тъмно оцветен и е плътно прикрепен към зъбната повърхност .

По същество зъбният камък представлява минерализирана зъбна плака. Неорганичната част е съставена предимно от калциеви и фосфатни соли, по-малко магнезиеви и микроелементи. Присъства и органична част, съдържаща десквамирани епителни клетки, левкоцити, хранителни остатъци и различни микроорганизми. Съставът на органичната материя съответства на този на зъбната плака. Зъбният камък има по-малка твърдост от емайла на зъбите. Зъбният камък има порьозна структура, подобна на кост, емайл или дентин. Минералните съставки на надвенечния зъбен камък идват предимно от слюнката, а на подвенечния - от солите на серума.

Самият зъбен камък не е токсичен. Но неговата грапава повърхност е идеално място за задържане на микроби, а порьозната му структура го прави резервоар за бактериални токсини и антигени, които действат в допълнение към смущенията, които предизвиква на местата на прикрепване на епитела към зъба и механичното дразнене. Той е постоянен източник на възпаления и гингивити, предизвикващи резорбция (разрушаване) на алвеоларната кост и последваща загуба на зъбите. От друга страна възпалението създава условия за натрупване на още зъбен камък, който в последствие още повече засилва възпалението. Създава се порочен кръг. В процеса на формиране на зъбния камък започва да се нaблюдава бяло или жълтеникаво оцветяване, което може да премине до черно под действието на някои външни агенти. Получават се грозни и нежелани формирования и от естетична гледна точка.

Зъбният камък не може да бъде отстранен с четка и паста, а само от стоматолог. Това почистване се нарича скалинг. Традиционно скалингът се извършва ръчно или механично. Механичното почистване се извършва за много по-кратко време, но за най-добри резултати се препоръчва комбинирането на двата метода.

Ултразвуков скалинг

Ултразвуковият апарат за почистване на зъби се използва за премахване на грубите отлагания на зъбен камък. След почистване с ултразвуков апарат се препоръчва ръчно - фино почистване на по-фините отлагания.

 Стоматологичен център „България Дент“ разполага с най – ново поколение апарат за професионално ултразвуково почистване

EMS Piezon Master 700  

-  автономен апарат за комбинирано почистване на зъбен камък и полиране на под- и надвенечните зъбни повърхности. 
Произведен в Швейцария от компанията EMS, скалерът разполага с интелигентна технология NO Pain, създаваща плавни ултразвукови колебания за редуциране на болковите усещания и осигуряване на обратна връзка с инструмента в процеса на работа. Мощното LED осветление значително подобрява визуалният контрол и прецизността по време на работа. Има широко приложение за нуждите на оралната хигиена: отстраняване на над- и подвенечни зъбни отлагания, обработка и иригации на пародонтални джобове, почистване на повърхности на импланти.

*Изключително ергономичен накрайник за полиране на зъбните повърхности. Апаратът позволява да се дозира индивидуално количеството на водната струя исилата на разпръскване на на полирния прах - сода.

Уникален по рода си накрайник за полиране на подвенечни зъбни повърхности при дълбоки пародонтални джобове. Накрайникът позволява дълбоко атравматично проникване, незаменим при лечение на умерени и тежки локални или генерализирани пародонтити. Също така изключително прецизно отстранява десквамираните епителни клетки и гранулации в джоба, подобрявайки по този начин прикрепването на лигавицата към зъба и бързо отшумяване на възпалението. Изключително удобен и незаменим при лечение на периимплантити.

Апаратът разполага с резервоар, който дава възможност да  се използва допълнително антисептичен разтвор - Листерин, Елудрил, Пародонтакс или др. едновременно с почистването, което от своя страна спомага за светкавично редуциране на бактериалното число, посредством иригациите и благодарение на бактерицидните свойства на антисептика.


След почистване с ултразвуков апарат се препоръчва ръчно - фино почистване на по-фините отлагания. Дори с най-тънките накрайници, ултразвука не може да постигне качеството, което се постига с фините ръчни инструменти.
Пациенти, които носят пейсмейкър, не могат да бъдат третирани с ултразвуков апарат, защото звука от апарата може да наруши дейността на пейсмейкъра. Ето защо, ако вие сте такъв пациент и имате обилни отлагания на зъбен камък, трябва да си назначавате често часове за професионално почистване.

Ръчен скалинг

Ръчният скалинг се използва за почистване на най-малките отлагания върху зъбните и коренови повърхности. Тук от първостепенна важност са уменията на стоматолога / хигиениста. Използват се специално разработени за целта пародонтални инструменти с различна големина и с различна форма.

Полиране

След скалинга е препоръчително, бихме казали дори задължително, да се направи полиране с AIR FLOW. To се извършва със специален накрайник*. Под високо налягане вода, смесена със сода, полират повърхността на вашите зъби. Водата под налягане измива остатъците от плаката, а содата премахва налепите и неутрализира киселата среда в устата.

Колко често трябва да се почиства зъбния камък ? 

Водещи световни пародонтолози препоръчват зъбния камък да се почиства на всеки 4-6 месеца. Изключителен компромис е почистването през 1 година. Зъбният камък отключва и поддържа редица пародонтални заболявания и изчакването му да се „понатрупа“ е много сериозна грешка с необратими последствия.

Комбинирането на редовно отстраняване на зъбния камък, добра орална хигиена и използване на вода за уста гарантират добро пародонтално здраве .

Каква е цената на почистване на зъбния камък?

Когато количеството нa зъбния камък е значително, наблюдава се гингивит или пародонтит, почистването на зъбния камък се извършва в две посещения. През първото посещение успяваме да отстраним около 80-90% от зъбния камък. След двуседмичен период на медикация се прави ревизия на зъбните редици. Показалите се отлагания се отстраняват и зъбните повърхности се полират с  АIR FLOW. Цената на тази процедура е 90 лв.

zaben_kamak   zaben_kamak
zaben_kamak   zaben_kamak
zaben_kamak    zaben_kamak
                                        Преди полиране                   След полиране

 


нагоре