fb skype
phone
02 85 48 016
0879 209-691

Блог

Порцеланови фасети »

Порцелановите фасети са най-естетичните конструкции, които се използват за козметична корекция на зъбната дъга и Вашата ...Прочете цялата публикация

Избелване на зъбите: Митове и реалност »

Блестящата усмивка е привлекателна и желана от всеки от нас, но колкото и суетни да сме, ...Прочете цялата публикация

work 7days

Неподвижно протезиране

Неподвижното протезиране се занимава с лабораторно изработените пломби, фасети и обличането на зъбите с корони и мостове.
nepodvijno_protezirane nepodvijno_protezirane nepodvijno_protezirane nepodvijno_protezirane
Инлей онлей коронка мост
       

Първоначално ще разгледаме видовете коронки и мостове,техните предимства и недостатъци,видове и предпочитания от естетична гледна точка.

Зъбна коронка

Коронките се ползват в случаи, в които разрушаванията на твърдите зъбни тъкани (ТЗТ) са толкова големи, че  не могат да се възстановят с пломби и когато съществува риск от счупване на зъб с обтурация. Те са най-разпростанения метод на неподвижно възстановяване – не натрупват плака и зъбен камък; предпазват ТЗТ от кариес при предразположени пациенти; шинират зъба с обвивното си действие.

Според материята,от която са направени условно можем да ги разделим на такива с метална компонента – металокерамика,блендкерамика и безметална конструкция - чиста керамика - пресована или послойна и цирконийкерамика.

 

 

 
  • Металокерамична коронка

металокерамична златна коронка


Вид протетична конструкция,която вече повече от 40 години намира своето приложение в България и все по-малко по света.Добре изработена тя е здрава,устойчива на натоварвания,не до там естетически издържана на съвременните високи изисквания,но пък най-популярната протетична конструкция.Ядрото на конструкцията се състои от метален скелет,върху който послойно се нанасят керамични маси ,които възпроизвеждат цвета,естествения вид и форма на възстановявания зъб.

Металната част  може да бъде неблагородна стоматологична сплав или благородна такава- златна.Златото има изключително бактерицидно действие и запазва през годините прилежащата мека тъкан-венеца здрав, невъзпален,розов на цвят.

Допълнително конструкцията има много топло и красиво излъчване.

Вида на керамиката,майсторството на зъботехника,правилната технология на изработване определят качеството на конструкцията – максимално близка до естествения вид,форма и цвят на зъба.Точно това определя и цената на една конструкция.

металокерамика   металокерамичен мост   металокерамичен мост

 

Металокерамичната конструкция може да бъде изработена само в един или с няколко нюанса цветове.Необходимост от няколко нюанса има тогава,когато естествените съседни зъби имат такива .Кое налага използването на нюанси ? Нормално естествените зъби ако се загледате имат различен цвят по своята дължина - при шийките (над венеца) по-тъмни,по-горе стават по-светли, дори понякога прозрачни.Някои зъби имат и различни петънца по тях.Това повишава изискванията към една такава конструкция –да реставрира напълно естесвения облик на зъба.

Най-обикновенна металокерамика представлява една монохроматична(едноцветна) керамика.Тя няма никаква естетична стойност и за съжаление от разстояние е ясно за хората срещу Вас,че сте с изкуствени зъби,вида на които е по-лош от едни пластмасови зъби за протеза.

Извод : човек с пластмасови зъби на протеза може да изглежда също толкова добре,даже доста  по-добре от човек с монохроматична металокерамика.

 

За пациента !

От изключително значение за бъдещето и качеството на конструкцията,за състоянието на венеца на зъба,като и за самия зъб има начина, по който е изпилено вашето зъбче за коронка или мост.Поинтересувайте се,проявете загриженост към себе си.

Безпрагово изпиляване

Безпраговото изпиляване е далеч по-старият метод, широко разпространен до средата на миналия век, поради неговата вече неактуална неточност.За съжаление позабавил се да еволюира в България ,по този метод продължават да изпиляват 80% от нашите зъболекари. Зъбът се изпилява косо, което предизвиква остра травма във венеца и костта, а оттам и неяснота в отпечатъка. Зъботехникът няма информация за това къде да свършва ръбът на короната, което води до хронична травма отново във венеца и костта от потъването на конструкцията. Това неминуемо води до оголване на зъба,в резултат на отдръпване на  венеца и загуба на прилижащата кост, което от своя страна влошава състоянието на изпилените зъби с времето.Развиват се кариеси под ръбовете на коронките в резултат на  задържането на храна и последващо й разлагане там.Когато зъба е жив е възможно кариеса да се усложни в пулпит и периодонтит.

Естетиката също се влошава поради липсата на място за керамика в шийката до венеца. Това води и до по-лесни отчупвания на керамиката. Такава коронка има трайност около 5, максимум 10 години, след което може да стои в устата, но не е здравословна (уврежда трайно пародонта).

 

Прагово изпиляване

При праговата коронка всички тези недостатъци са преодолени чрез създаването на околовръстно прагче в зъба над венеца (по-хигиенно) или подвенечно (по-естетично). Тук розовата естетика на венците не се нарушава с времето, тъй като ръбът на коронката ляга върху прагчето. В лабораторията получават точна информация, за което спомага ползването на най-съвременните отпечатъчни средства – А-силикони. Изброените и много други фактори осигуряват функционална трайност от порядъка на 15-20 до 40 и повече години.

прагово изпиляване прагово изпиляване

 Праговите коронки са доста по-сложни за изпиляване от зъболекаря,така и за направата им от зъботехника.Това определя малко по-високата им цена в сравнение с безпраговите.

 

Както вече пояснихме металокерамичната конструкция се състои от два компонента -метал и керамика.И двете контактуват с венеца.Керамиката е инертен материал,не алергезира венеца,не го оцветява,не си променя цвета и тя самата.Не същото важи и за металната сплав(неблагородната).Може да алергизира,да провокира кисело соленоват вкус.Поставена в устата тя вече е окислена,а с времето още почернява.Част от образувани окиси по ръба на коронката я напускат и проникват във венеца,оцветявайки го,подобно на амалгамата в сиво-синьо,което е особено забележимо във фронталната област както за вас,така и за околните.В размисъл за този проблем зъболекари и зъботехници са намерили решение-прагов порцелан.Граничещата с венеца сплав във видимата зона(от към устните или бузи) се изрязва внимателно в лабораторията и се замества със специална керамика.По този начин такава конструкция оскъпена минимално ви избавя от естетическия недостатък „сини венци“ и сиво черни ръбове на металокерамичната  конструкция.

  • Керамична коронка

nepodvijno_protezirane

 

Най-съвременният метод за обличане на зъби . Коронки от последно поколение,естетично най-издържани,липсата на метална компонента ги прави хипоалергични,леки и удобни.Не се налага използаването на плътни опакерни маси(маскират метала под керамиката при металокерамичната конструкция),които придават „изкуствения“ вид на една коронка.Техниката на изработване е като тази при фасетите. Тези им качества ги правят най-добрия избор за възстановяване на фронтални зъби и зъби в естетичната зона .

Или простичко казано…

   
Това е стандартът за естественост в стоматологията на 21-ви век, който не може да бъде достигнат от никоя друга конструкция, особено при послойното нанасяне. Циркониеви коронки
Керамични коронки-прес керамика

Видове керамични коронки

  • Прес-керамика – керамичната корона се отлива подобно на метална по восъчен моделаж на зъба върху зъботехнически модел. Възможно е с четчица да се нанесат допълнителни повърхностни индивидуализиращи оцветявания.
  • Послойно нанесена керамика – коронката се оформя с фина четчица и различни нюанси на керамиката. Тук не е необходимо повърхностно оцветяване - то е в зъба.

Клиничен случай  :

nepodvijno_proteziraneКерамични коронки-прес керамика
 

 

  • Цирконий керамика:

Цирконийкерамика

Тези конструкции не се различават по здравина от металокерамиката, което се дължи на циркониевият скелет. Този материал е същият, от които се създават изкуствените диаманти, естетичен е - бледожълт и матов, а със здравината на метален скелет, което в съчетание с устойчивостта му, превръща тези корони в естетичния метод на избор в задните участъци (а също и предните).

Керамиката с циркониев оксид е най-трудоемкият метод в неподвижното протезиране.

Най-съвременното лечение с индиректни обтурации от керамика, която се нанася върху модел със специални четчици или при т.нар. прес-керамика - от восък,който се отлива в пещ.

Циркониеви коронкиЦиркониеви коронки
nepodvijno_protezirane


Мостове
nepodvijno_proteziraneНа пръв поглед мостовете изглеждат като съответния брой коронки една до друга. Във всъщност те са с доста разлики от короните, като най-съществена тръгва от индикациите им – те въстановяват разрушението на един зъб, докато мостът възстановява различен брой изгубени зъби. Той стъпва почти винаги върху двустранна опора, затова задните зъби са толкова важни и не трябва с лекота да се вадят. Носещите зъби се подготвят като за единични корони, но задължително осите им трябва да съвпадат.Ето защо след изваждане на зъб не трябва да се чака прекалено дълго(около 2 месеца)– съседните и срещуположни зъби мигрират , прорастват и се накланят и за в бъдеще не биха били добра опора. В тези случаи помага ортодонтско местене (допълнителни разходи) или мостът се изработва от няколко съчленяващи се части (но така задния наклонен зъб се натоварва сериозно и прогнозата е под въпрос). Средната част (липсващите зъб или зъби) се допира до венеца и имитира естествен зъб (стига да не е увредена костта при старото изваждане или да е минало доста време – тогава мястото е хлътнало и за естетика се изисква допълнителна червена керамика,имитираща венечна лигавица.

Подобно на описаните коронки,мостовете също биват металокерамични,керамични и изцяло метални.

Цена : Броя на изкуствените коронки (липсващите зъби) + броя на коронките върху опорните (наличните) в устата зъби формират общия брой коронки в една кострукция и респективно сумата за един мост.

А сега ще разгледаме и другите елементи на неподвижното протезиране.

Инлеи, онлеи

ФотокомпозитниИнлей,онлей

За разлика от създадените от пластичен материал в кабинета фотополимерни обтурации, тук се получава

готова завършена пломба от зъботехническата лаборатория, която е направена върху модел по взет

от устата на пациента прецизен силиконов отпечатък.

Това улеснява изработката и увеличава контрола, затова тези конструкции са подходящи при по-големи зъбни дефекти – три и повече липсващи стени на зъба.

Друго предимство е намаленото полимеризационно свиване, което в устата може да доведе до процеп между зъба и пломбата, и трайна свръхчувствителност.

Керамични

Най-съвременното лечение с индиректни обтурации от керамика, която се нанася върху модел със специални четчици или при т. нар. прес-керамика – от восък, който се отлива в пещ.

 

  

nepodvijno_protezirane  nepodvijno_protezirane

nepodvijno_protezirane  nepodvijno_protezirane

   

Фасети

  • Фотокомпозитни – бондинг

Бондингът е естетична процедура, която постига естественото възстановяването на дефекти по зъбите, свързани с нарушения на формата, цвета и отношенията на зъбите в малко посещения (дори само едно) на достъпна цена. При този метод се ползват фотокомпозитите като изграждащо средство, а това може да стане в едно или две посещения. В първия случай след подготвяне на зъбната повърхност фотополимерът се нанася послойно и моделира в кабинета от зъболекаря и пациентът си тръгва със завършен случай. Така могат да се възстановяват различни проблеми: счупен зъб или част от него; разстояния между зъбите; неправилна форма – разлики в големина или форма спрямо околните зъби; променен цвят; обширен кариес; нарушения по зъбите в резултат от вредни навици и др.


nepodvijno_protezirane nepodvijno_protezirane

Тайната на задържането в тези случаи се крие именно в бондингът или адхезивът – системата, която свързва зъб и пломба. В последните десетилетия адхезивната стоматология се развива бурно в тази област на свързване. На това се дължат и трайните естетични резултати след проведеното лечение. Адхезивът (свързващият агент) навлиза в предварително подготвената зъбна повърхност(чрез ецване – киселинна обработка на емайла и дентина, която ги награпавява хилядократно и така увеличава задръжната им контактна повърхност) и се свързва с нея химически, а впоследствие и с фотополимера отгоре. Следва втвърдяването – полимеризацията на материала с фотополимерната лампа (с ултравиолетова светлина), което става за секунди. Композитният материал се предлага в различни “цветове” и нюанси, което позволява пълното индивидуализиране на всеки зъб спрямо околните.


nepodvijno_protezirane nepodvijno_protezirane

Предимствата на метода пред индиректния са броя посещения и стойността на лечение. Недостатък е затруднената манипулативност и недотам съвършения и траен естетичен ефект (в сравнение с чиста керамика/чист порцелан). При двусеансовия метод зъбите се подготвят, след което се взима силиконов отпечатък и се изпраща в лабораторията, където се отлива точен модел и върху него се моделира бондингът по аналогичен на горния начин, но в по-достъпна обстановка – сухота, манипулативност, различни гледни точки и т.н. В следващото посещение конструкциите се циментират с бондинг системи, съдържащи компонентите от директния метод – те се наричат резин цименти. Този

метод е по-трудоемък. Бондингът е естетична процедура с немалка трайност – около 10-15 години, след което е препоръчителна евентуална преработка. Това е доста по-кратък срок от керамичните коронки и фасети, но и по-общодостъпен.

  • Керамични
Това са специални фини конструкции, заемащи място между пломба и коронка. Характерно за тях е малкото изпиляване на зъба, което най-често засяга само емайла – дебелина 0,3 – 0,6 мм. Създават се в лабораторията по отпечатък и точно възпроизвеждат цвета и особеностите на съседните зъби. Могат да се
изработят надвенечно, тъй като при тях се разчита на т. нар. “ефект на лещата” (контактните лещи са с тънки прозрачни ръбове и не се забелязват върху зеницата). Този съвременен метод се използва в случаи, в които не се налага обвиване с коронки, а корекция на визуални дефекти – оцветявания, разстояния между зъбите (диастеми и треми), нарушена форма и размер на зъбите, неестетични големи възстановявания. Методът е доста трудоемък и високотехнологичен, но крайния резултат обикновено надминава очакванията.

     
фиг.1 24-годишна пациентка с множество тетрациклинови петна по зъбите фиг.2 Маркиране на зъбните тъкани,които предстоят да бъдат отнети фиг.3 Маркиране на зъбните тъкани,които предстоят да бъдат отнети
     
nepodvijno_protezirane nepodvijno_protezirane
фиг.4 Изработените керамични
фасети върху гипсов модел
фиг.5 Окончателен естетически резултат върху гипсов модел 2 седмици след залепването на фасетите
   

Щифтови изграждания

Директни щифтови изграждания

Това са методи за възстановяване на силно разрушени/счупени зъби и корени с метален щифт в кореновия канал и надвенечно пънче от пластичен материал. Щифтът се циментира след точно калибрирано разширение, а пънчето се изгражда от химио- или фотокомпозиционен материал най-често с помощта на целулоидна матрица със съответната форма. Върху тях вече може да се постави коронка или мост като завършек на едно нелеко кореново лечение, но също и на един спасен зъб.

Метални пинлеи


Това са индиректни щифтови изграждания, изработени от зъботехник върху модел по точен силиконов отпечатък. Тук двете части се отливат монолитно от благородна или неблагородна сплав, която съвпада с бъдещия скелет на металокерамичната конструкция. Те са методът на избор за изграждане на силно разрушени зъби преди обличането им в коронки.
nepodvijno_protezirane
nepodvijno_protezirane
Пинлеи от фибростъкло

Специални пинлеи, които се използват под естетични възстановявания – керамични коронки, за да не прозира метал и светлината да може да преминава безпроблемно през тях.
 

нагоре