fb skype
phone
02 85 48 016
0879 209-691

Блог

Порцеланови фасети »

Порцелановите фасети са най-естетичните конструкции, които се използват за козметична корекция на зъбната дъга и Вашата ...Прочете цялата публикация

Избелване на зъбите: Митове и реалност »

Блестящата усмивка е привлекателна и желана от всеки от нас, но колкото и суетни да сме, ...Прочете цялата публикация

work 7days

Подвижно протезиране

Подвижни зъбни протези

Подвижното протезиране се занимава със снемаемите конструкции. Това включва и тези, които се свалят толкова рядко и се чувстват като свои и неподвижни, че пациентите ги объркват с фиксирани – такива са прецизните протези върху сложни опорно-задръжни елементи (стави,телескоп-коронки,ключалки и др.). Този тип лечение стоматологът прилага най-често при дистално неограничени дефекти в зъбните редици – липсващи задни зъби или в ситуации на по-сериозна загуба на зъби. В тези случаи мостовете не са възможни.

Протезите се ползват за възстановяване на липсващи зъби, като се задържат в устата от останалите зъби ,чрез опорно задръжни средства или от меките тъкани около тях.Ако липсват всички зъби те се задържат само от меките тъкани или от импланти.

Предимствата на протезите са, че подобряват значително дъвкателната способност, подобряват естетичният вид, както и говора, особено при липсващи предни зъби. Не на последно място подобряват самочувствието и качеството на живот.

Видове протези

Според материала,от който се изработват, протезите могат да се разграничат като :

 • Моделно ляти протези
 • Силиконови протези (валпласт)
 • Обикновени плакови протези

Според начина на закрепване :

 • Без никакви опорно задръжни средства
 • Обикновенни телени куки,пелоти и др.
 • Моделно ляти куки по Ней
 • Със стави,траверси,копчета и др.
 • Назъбни,посредством метални кепета върху опорните зъби
 • Такива които се задържат върху импланти

Според  количеството зъби, които възстановяват :

 • Частични протези
 • Тотални протези

А сега, субективно според нас ще разгледаме протезите според тяхното качество във функционален и естетичен аспект,тяхното удобство в устата за пациента и най-важното - тяхното отношение към наличните зъби .

Безспорно най-добри и „лидер“ сред всички тях е моделно лятата протеза .

Съвременнa конструкция, при която основата се изработва от метал, който е по-тънък от пластмасова плака. Поради здравината на конструкцията свързващите части (базата) са много редуцирани, а това увеличава комфорта, подобрява говора (небцето и езика са освободени) и вкусовите усещания и др. Те не се разхлабват с времето и се налага да се почистват по-рядко, тъй като по-трудно задържат храна и са по-плътни. Почти неподвижни по време на хранене !!!

Металната част може да се изработи от благородна сплав.  При тази конструкция се налага пациентът да спазва изрядна хигиена, тъй като всеки зъб е взаимосвързан с общото лечение и не може да се допусне загуба дори и на един зъб.

Този тип протеза според наличните зъби в устата-техния брой, стабилност и търсен естетичен резултат може да се изработи в няколко разновидности :

 

 • Моделно лята протеза с куки

Методът е много точен, тъй като металната база, а също и куките, се отливат като точно копие на моделаж с восък. Те пасват идеално към венец и зъби и са почти неподвижни при хранене. Изискване за тези протези е стабилността на опорните за куки зъби.

podvijno_protezirane


Предимства - по-щадяща към наличните зъби към момента на поставяне-зъбите,върху които ще се закрепва тя, не се изпиляват.Или ако вече са изпилени,и облечени в коронки,то една такава е напълно достатъчна за закрепването на протезата.

Недостатъци – относителен недостатък е възможността за влошена естетика в случаите на видима част от куките във фронта. При развитие на пародонтално заболяване,куките луксират(разклащат) опорните зъби в резултат на сваляне ,слагане и дъвчене.

Изисквания – опорните зъби трябва да бъдат задължително със здрав пародонт(липса на възпален венец,неоголени и неразклатени).

 

 • Моделно лята протеза със сложни опорно задръжни средства

Основата на тези конструкции е като тази на горните, но още по-редуцирана. Те се различават по начина на задръжка към опорните зъби а също така с естетическото си преимущество-не се виждат куките във фронталния участък .

Ставни

podvijno_proteziraneПри този вид протези опорните зъби-поне два от страната на дефекта в зъбната дъга се изпиляват и „обличат“ в блок коронки или мост (свързани една с друга).В края коронките завършват със стави.Принципа на задържане наподобява панти на врата, влизащи едни в други и ползващи тефлонов посредник. При тях движение не се усеща и много пациенти споделят, че ги чувстват като свои. Натоварването при тях се поема основно от носещите зъби и по-малко от венеца и костта под него. Свалят се много рядко.Изключително удобни и здрави във времето конструкции.Пациента веднага може да говори с тях без да е необходимо да адаптира произношението си към тях.

Предимства – редуцирана видима метална част във фронта-изключително естетични,невидим механизъм на задържане,почти липсва подвижност на конструкцията.

Недостатъци – в зависимост от техниката на сваляне и слагане на протезата,тефлоновото уплътнение в ставата може да се износи и това налага подмяната му.Нормален срок за подмяна е на третата четвъртата година.Това се прави от лекаря направил протезата и конкретно неговия зъботехник.Смята се като консуматив.Изпиляване на  два она минимум два опорни зъба за блок коронки.

Изисквания – опорните зъби трябва да са здрави, може и пародонтално обремени (със загуба на кост в допустими граници),но задължително с екзактно проведено ендодонтско (кореново) лечение.


Траверсни

Ползват „гредичка“ между 2 опорни зъба едностранно или двустранно.Този тип протези позволяват останали здраво прикрепени в костта и с достатъчна дължина на кореновата част зъби или корени да се използват като опорни и да повишат степента на закрепване на протезата към челюстта . Изключително добър избор за протезиране на долна челюст.В пъти повишава стабилността и и комфорта на пациента.При протезиране на горна челюст както виждате на схемата по-долу дава възможност да се изработи  без небцова част,с което конструкцията има максимално редуциран обем, олекотена е, не провокира гадене, освобождава пространство за езика .

 

podvijno_protezirane   podvijno_protezirane

 

 Предимства – запазените макар и малко на брой зъби придават на протезата изключителна стабилност, от друга страна протезата удължава техния живот, поради щадящото и натоварване в хоризонтална посока при дъвчене.

Недостатъци - трудна за хигиенизиране траверсна част, хроничен гингивит(възпаление на венеца )около опорните зъби.

Изисквания - безупречно проведено кореново лечение на зъбите, стриктна хигиена около опорните зъби и на протезата.


 

Телескопни

 Върху изпилени зъби се поставят метални кепета (шапчици), а протезата има подобни на металокерамиката корони, които лягат върху кепетата с голяма точност и това ги задържа.

podvijno_protezirane   podvijno_protezirane

Предимства – максимално редуцирана по обем конструкция ,освобождаваща небцовата част на горната челюст и подезична на долната.Усещането на протезата като „свои“ зъби,поради комбинираното предаване на дъвкателното налягане между опорни зъби и лигавица.

Недостатъци – затруднена хигиена на опорните зъби.

Изисквания- опорните зъби трябва да бъдат със здрав пародонт, без каквато и да било подвижност.

 

Фрезовани- ставни протези

Елементите в близост до протезата се фрезоват и тя стъпва на подготвените легла със съответстващите си повърхности.

podvijno_protezirane   podvijno_protezirane   podvijno_protezirane

Най-добрите моделно ляти протези.Съчетава здравината на закрепване между ставните и фрезованите повърхности.Удължава живота на опорните зъби и протезната конструкция.

Случай 1

В общи линии ето как се решава един проблем с този  вид протези (със специални опорно-задръжни средства).

 

 

podvijno_protezirane

podvijno_protezirane

podvijno_protezirane

podvijno_protezirane

podvijno_protezirane

Тези протези изискват отлична орална хигиена, без стриктното спазване на която са подложени на висок риск от неуспех .Ето защо задължение на денталния лекар е в такива случаи да подготви пациентите от самото начало за отговорното поддържане след завършване на лечението; по негова преценка може дори да промени плана на лечение към по-неангажиращи конструкции в случай, че пациентът не е способен да полага грижи. При спазване на указанията на зъболекаря те гарантират дълготраен и функционален престой в устата на пациента поради изключителната си точност, която не само че не вреди, а чудесно се хармонизира с дъвкателния му апарат.

 

Силиконови протези - Valplast


podvijno_protezirane

Известни са още и като силиконови протези.Те са високо естетични и антиалергични. При тях няма метални куки, развалящи естетиката. valplast са меки и еластични протези, които издържат на всякакво екстремно натоварване - те фактически са нечупими.  valplast е американска фирма, която изобретява системата за меките протези. Има много фирми, които предлагат подобен материал, но засега качествата и свойствата на valplast остават недостижими за другите производители.

Предимства - еластичните частични протези, които позволяват огъване, усукване без опасност от счупване са изработени от специална смола, която представлява биологично поносим термопластичен найлон.Изключително удобни,факта че са по-меки ги прави и по-естествени.

Недостатъци- показани са само в случаи на дистално ограничени  дефекти (обеззъбения зъбен участък винаги се ограничава отпред и отзад от налични в устата зъби. Имбибират (поемат) слюнка, пигменти, поради което с времето (след 1-та година)  променят миризмата и цвета си.

podvijno_protezirane   podvijno_protezirane

Изисквания- налични в устата ограничаващи обезъбения участък зъби.

 

 

                                                     Повишено внимание на пациента !

Valplast протезите се използват изключително при липса на малък брой зъби и са дългосрочно-временни протези.Което ще рече ,че въпреки високата им цена и комфорта,кoйто създават, те не могат да останат в устата повече от 6 месеца до 1 година.Те успешно се използват и като местопазители в ортодонтията. Позволяват на пациента, изчакващ оздравителния период за имплантиране, да има зъби, с които да си дъвче.

Важно е да знаете,че тези  протези не  могат да се поправят,те  променят цвета си,излючително гъвкави са, което ги прави понякога нестабилни в устата –особено при топла храна ,задържат течности и придобиват лоша миризма ,а най-лошото е, че водят до атрофия (стопяване на коста),поради липса на по-сериозно натоварване на челюстта, което прави протезирането по конвенционалните методи силно затруднено и понякога невъзможно.podvijno_protezirane   podvijno_protezirane

 

Еластични протези THERMOSENS

 

Thermosens силиконови протези

   
 

 

 

Thermosens силиконови протези

 

ThermoSens протезите са високо естетични и хипоалергични, нямат неестетични метални куки.Те са еластични, поради което издържат на екстремно натоварване – практически са нечупими.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Thermosens силиконови протези

 

За разлика от много други материали, ThermoSens

съчетава   едновременно гъвкавост и висока стабилност на протезата. Тази стабилност предотвратява бързото „стопяване” на челюстната кост, което се наблюдава при носене на „меки” протези, изработени от Valplast.

 

 

 

 

 

 

 

Thermosens силиконови протези

 

Могат да се правят всякакви поправки, да се добавят зъби и куки, при условие, че протезите са от оригинален материал на ThermoSens. Протезите могат да се ползват точно толкова дълго, колкото и обикновенните плакови протези.

 

 

 

 

 

 

 

Thermosens силиконови протези

 

 

 

Материалът, от който са изработени не се променя с времето,не поема и не задържа никакви течности и миризми,поради което и не променят цвета си(за разлика от Valplast).Както при всички останали протези,трябва да се спазва стриктна орална хигиена(протезите да се почистват след всяко хранене,да се ползват препарати за дезинфекция и по възможност индивидуална ултразвукова ваничка.

 

Плакова протеза

Плаковата протеза се изработва от полупрозрачна пластмаса с цвета на лигавицата,прозрачна хипоалергична пластмаса или еластична пластмаса,в която са вградени пластмасови, композитни или керамични зъби.В зависимост от броя на зъбите,които възстановяват биват тотални и частични.

podvijno_protezirane   podvijno_protezirane

Тотални протези

Това са конструкциите, които се поставя при цялостно обеззъбяване. Те разчитат на коренно различни средства за задържане, а именно – на вакуум ефекта в горната челюст и на точното съвпадение, без излишни плакови части към бузи и език в долната челюст. Етапите за изработването им изискват голяма прецизност, тъй като тук е загубена и вертикалната и хоризонталната компонента на захапката, а също променен външния вид (хлътнали устни и бузи и задълбочени гънки на кожата). Всички тези и ред  други промени трябва да бъдат възстановени , което изисква прецизност от зъболекаря и търпение от пациента. Отнема време устата, мускулите и ставите да свикнат с новото състояние, което е толкова по-драматично, колкото по-отложено е било лечението. Тук роля в адаптационния процес играе и психиката на пациента.

Частични протези

При тях са запазени отделни зъби в челюстта и те служат като опора за протезата. Частичните протези се използват за естетично и функционално възстановяване на частично обеззъбени участъци на горната или долната челюст на пациенти, при които не могат да се приложат фиксирани ортопедични конструкции(корони и мостове) поради липсата на достатъчно налични зъби в устата,които да служат за мостоносители.Този вид протези са подвижни,изработват се от пластмаса и метал. Проектират се с различни опорно задръжни елементи, които им придават много добра стабилност в устата на пациента при дъвчене.

 

podvijno_protezirane

Предимства - протезирането чрез плакови протези е един от най-бързите и евтини начини да се заместят липсващите зъби.

Недостатъци - недотам добро задържане при функция (има леко потъване) – това се дължи на огънатите куки, които не успяват да противодействат на силното дъвкателно натоварване, а създаващите се микродвижения унищожават бавно костта (под плаката) и пародонта на носещите зъби (опорите на куките)-разклащат ги; видимостта на самите куки; голямата плакова част, която влошава говор и вкусова сетивност и др. Куките,с тяхната еластичност,при честото сваляне и слагане след всяко хранене, представляват един вид „автомат за вадене“ на опорни зъби.Тези протези се разхлабват с времето и се налагат поправки или нова изработка. Свалят се всеки ден и се почистват.

Изисквания – практически нямат такива.Намират решение в случаи, когато наличните зъби в  устата не позволяват използването на гореизброените по-добри протези.

нагоре