fb skype
phone
02 85 48 016
0879 209-691

Блог

Порцеланови фасети »

Порцелановите фасети са най-естетичните конструкции, които се използват за козметична корекция на зъбната дъга и Вашата ...Прочете цялата публикация

Избелване на зъбите: Митове и реалност »

Блестящата усмивка е привлекателна и желана от всеки от нас, но колкото и суетни да сме, ...Прочете цялата публикация

work 7days

Парoдонтит

Какво представлява гингивита и пародонтита?

Гингивита (възпалението на венците) се причинява от бактериалната плака, разположена по надвенечната зъбна повърхност. Тази бактериална плака отделя токсини, които дразнят и увреждат венеца. Увеличаването на количеството на бактериалната плака се придружава с постепенно инкорпориране на минерали от слюнката и храната в нея и така започва формирането на зъбен камък. С времето зъбният камък започва да увеличава обема си, като постепенно се натрупва и в дълбочина към кореновата повърхност. Именно този зъбен камък лежи в основата на прогресирането на пародонтита.

Пародонтита е деструктвно заболяване обхващащ целия опорно поддържащ апарат на зъба с прилежащата към него гингива (венец) ,причина за което е хроничната бактериална инфекция. Той е и главната причина за загубата на зъби в зряла възраст. И тъй като в повечето случай протича безболезнено, вие често сте „носител“ на това заболяване без дори да подозирате.

Видове венечни заболявания

Има два основни вида заболявания на венечната лигавица – гингивит и пародонтит. Гингивита е по-разпространен и обхваща приблизително 70% от популацията. Пародонтита засяга около 30 % от възрастните над 30 годишна възраст.И двете заболявания могат да бъдат лекувани и контролирани,но ранното им диагностициране и лечение дават в пъти по-добра прогноза за вашите зъби.
paradontit
Пациент със генерализиран гингивит - виждате силно зачервената, отточна и
лъскава гингива, която лесно кърви при миене на зъбите с четка.
 

Диагноза и лечение

Диагностицирането и лечението на пародонтита в неговата начална фаза/стадий значително ще подобри прогнозата и лечението. Ако през последните 12 месеца не сте били на профилактичен преглед при вашия дентален лекар, то обезателно го направете. Помнете, че повечето пациенти носители на това заболяване, дори и не подозират за неговото съществуване в тяхната уста именно защото в почето случаи то протича без болка, докато не придобие генерализирана тежка форма, като времето което остане ще бъде малко или недостатъчно, за да се спасят вашите зъби.

Какви са предупредителните симптоми на това заболяване ?

Пародонталното заболяване е типично протичащо без болка заболяване и често признаците са неуловими. Някои от симптомите са :
 • леснокървящи венци при четкане на зъбите и почистването им с конец
 • червени,отточни,лесно раними венци
 • гной между венеца и зъба
 • венец отдръпнат от зъба до оголени зъби
 • постоянен лош дъх
 • загубени или разредени зъби
 • промяна в разположението на зъбите в захапка
paradontit
Нормален здрав венец Пародонтит Тежък пародонтит
При направени проучвания е установена и доказана връзката между хроничните пародонтални заболявания и заболяване на коронарните съдове на сърцето, диабет, респираторни заболявания. Още повече,настоящите изследвания показват, че ако сте имали пародонтално заболяване през бремеността, то твърде вероятно е да родите дете преждевременно или с по-ниско тегло от нормалното. Грижейки се за вашия здрав пародонтален статус вие ще си осигурите и по-добро общо здраве на организма.
paradontit
Случай на тежък пародонтит. Силно отточни венци, загуба на зъби,
оцветена, обилна плака и зъбен камък върху всички зъби.
paradontit
Обилно отлагане на зъбен камък по вътрешната повърхност на долните
резци и кучешки зъби на пациент с пародонтит.
paradontit
Пациент с овладян, но напреднал тежък пародонтит, демонстриращ голяма
загуба на кост и рецесия (отдръпване) на венеца.

Рискови фактори за пародонтално заболяване

Главната причина е бактериалната плака по зъбната повърхност. Тези бактерии отделят различни токсини, които дразнят вашата венечна тъкан. Освен бактериалната плака, която е основен причинител по-долу са изброени и други допънителни вторични фактори, които също афектират вашите венци.

Пушене и употреба на тютюн

Употребата на тютюн е свързана с много заболявания като рак, белодробни и сърдечни заболявания, както и много други здравни проблеми. Пушенето също повишава риска от пародонтални заболявания и последните проучвания показват, че употребата на тютюн може да бъде един от най-важните фактори за инициирането и прогресията на заболяването. Също така пушенето значително намалява възможностите за оздравяване и благоприятен резултат от проведеното лечение, компромитирайки по този начин усилията на вашия дентален лекар. Пациентите,които пушат са и по-предразположени към реинфектирането на пародонталната лигавица след проведената терапия. По тази причина всички пациенти трябва сериозно да се замислят върху употребата на тютюн, да бъдат окуражавани и стимулирани да се откажат от този вреден навик.

Генетична обремененост

Последни проучвания показват, че приблизително 30% от популацията могат да бъдат наследствено обремени към развитието на заболяването. Още повече, някои индивиди развиват още по-тежка форма на заболяването. Пациентите с наследствена обремененост трябва да обръщат много по-голямо внимание на пародонталното си състояние и регулярно да поддържат здравия статус и често да посещават техния дентален лекар за професионална клинична орална хигиена.

Бременност и пубертет

Установено е, че периоди от живота като пубертет, менопауза, менструация и бременност, венечната тъкан може да бъде по-суспектна към раздразнение и инфекция. През този период тялото претърпява специфични хормонални промени, които афектират вашите венци. Те могат да станат по-чувствителни и от време на време да реагират бурно на тези хормонални колебания. Последните проучвания показват, че бременните жени с хронични пародонтални заболявания са 7 пъти по-предразположени към претермално раждане, по-ниско тегло на плода.

Диабет

Диабета е един от главните рискове за пародонтално заболяване. Диабетиците са много по-предразположени към инфекциозни заболявания, включително и пародонтални. Пародонталните заболявания протичат при тях по-тежко и по-трудно се поддават на лечение, в зависимост и от тежестта на диабета.

Стрес

Хроничният стрес може да има негативно влияние върху вашата имунна система. Това ви прави суспектни към развитието на заболяване, както и борбата с него.

Медикаменти

Антидепресанти, орални контрацептиви, и някои лекарства за сърце може да имат влияние върху вашето орално зраве. Трябва винаги да съобщавате това на вашия дентален лекар и ако се наложи да го обсъдете заедно с лекуващия ви лекар.

Непълноценно хранене

Диетите намаляват приема на важни витамини, минерали и органични съединения, което компрометира вашата имунна система и затруднява организма в борбата му със заболяването. Дефицита им може да влоши състоянието на вашите венечни тъкани.

Други системни заболявания

Част от тях са неконтролиран диабет, след лъче- и химиотерапия, употреба на кортикостероиди и др.

Хигиени навици

 • Миене на зъбите сутрин и вечер поне по 2 мин.по всички зъбни повърхности: външна,вътрешна и дъвкателна.
 • Употреба на конци за зъби.
 • Употреба на интердентални четки.
 • Антиплак разтвори
Добрата орална хигена ще запази вашия свеж, здрав дъх, денталното ви здраве, здрав пародонт и не само – липса на кариес и неговите усложнения.

нагоре