fb skype
phone
02 85 48 016
0879 209-691

Блог

Порцеланови фасети »

Порцелановите фасети са най-естетичните конструкции, които се използват за козметична корекция на зъбната дъга и Вашата ...Прочете цялата публикация

Избелване на зъбите: Митове и реалност »

Блестящата усмивка е привлекателна и желана от всеки от нас, но колкото и суетни да сме, ...Прочете цялата публикация

work 7days

Периодонтит

periodontitis

Периодонтит е възпаление на периодонциума (част от зъбозадържащите структури, изграден е от влакна, които свързват зъбите с алвеоларната кост). Причина за възникване на заболяването са микроорганизмите, попаднали в околозъбната тъкан. Развитието на възпалителния процес се определя от състоянието на имунната система на болния, както и от нивото на активност на микроорганизмите. Заболяването има две форми – остра и хронична.

 

 

Острият периодонтит се наблюдава при наличие на силна инфекция и намален имунитет. Симптоматиката включва увеличени и болезнени подчелюстни лимфни възли, както и постоянна и пулсираща болка, която през нощта става още по-силна. В областта на възпалението се образува гной. Често състоянието е придружено от висока температурата (до 38 градуса). Приемането на твърда храна е затруднено заради силните болки при дъвчене. Пациентът може с голяма точност да посочи проблемния зъб, който субективно се усеща като по-висок от останалите зъби. Облекчение настъпва едва когато гнойта изтече навън спонтанно или в резултат от хирургично лечение.Характерно за острия периодонтит е образуването на гноен ексудат – течност, богата на левкоцити, бактерии и разпаднати клетки. В началото течността е бистра (серозен ексудат), но с напредване на възпалителния процес гнойта се увеличава и се формира гноен ексудат. Възпалението постепенно обхваща меките тъкани на лицево-челюстната област и това води до образуване на абсцес (локализирана инфекция в кухина, изпълнена с гной) или флегмон (дифузна инфекция на съединителната тъкан).

periodontitis   periodontitis

Образува се оток, впоследствие абсцесът пробива лигавицата и гнойната течност изтича навън. Пациентът получава облекчение, но състоянието му остава тежко.

periodontitis   periodontitis

При настъпили усложнения от флегмон се наблюдават силни болки в меките тъкани, болезнени лимфни възли, разпад на костта, лицева асиметрия и деформация, промяна в цвета на кожата над възпаленото място. Състоянието е критично, има опасност за живота на болния.

periodontitis   periodontitis   periodontitis
Хроничният периодонтит се наблюдава след прекаран остър периодонтит, когато острото възпаление вече е отшумяло. Обикновено пациентът няма сериозни оплаквания, чувства само тъпа болка при дъвчене или почукване по зъба. Проблемът се открива случайно при рентгеново изследване. В някои случаи (при намален имунитет, нова инфекция) е възможно хроничното възпаление да премине отново в остра форма на периодонтит.
periodontitis   periodontitis

нагоре